Două ecranizări, cu două staruri nominalizate la Oscar în distribuţie, ambele regizate de cineaşti români şi costisitoare peste poate, intră în producţie în "sezonul" vară-toamnă.
La "Puzzle pentru un orb", ecranizarea piesei "Blind Date" a dramaturgului Mario Diament, filmările încep în octombrie. Directorul de marketing al Castel Film, Bogdan Moncea, nu vrea să divulge niciun nume românesc sau străin din distribuţie, cu excepţia lui Frank Langella, nominalizat la Oscar pentru interpretarea preşedintelui american din "Frost/Nixon", şi nici acela nu este bătut în cuie. "Frank Langella este o opţiune, nu e nimic 100% stabilit", spune Moncea, adăugând "suntem încă în discuţii pentru casting".
Regizorul, în schimb, e confirmat - Andrei Zincă, responsabil pentru serialul "La urgenţă"; potrivit lui Moncea, cineastul a fost implicat în acest proiect de acum doi ani. În ce priveşte imaginea, de ea se va ocupa Marius Panduru.
Trei producători, mulţi susţinători
Lungmetrajul ar putea fi cea mai costisitoare producţie românească de până acum. Castel Film asigură 70% din bugetul de peste cinci milioane de euro; "Puzzle pentru un orb" beneficiază şi de finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), dar şi de susţinerea companiei franceze Eskwad, a Televiziunii române şi a firmei Mc- Cann-Erickson.
Filmul de Andrei Zincă va fi coprodus, alături de Castel Film, de companiile germane, respectiv belgiene, Intuit Pictures GmbH şi Saga Film. Prospecţiile au început deja, iar filmările vor lua startul la începutul lui octombrie. Conform declaraţiilor lui Moncea, cele mai multe scene vor fi interioare, filmate integral în studio.
Piesa "Blind Date" a dramaturgului argentinian Mario Diament se axează pe soarta unui orb care intervievează străini pe o bancă, în parc, descoperind legături între vieţile acestora şi propria existenţă. Numeroşi teatrologi au pus accentul pe faptul că personajele lui Diament se transformă în alegorii pe parcursul piesei. Protagonistul pe care îl va juca Langella este modelat după Jorge Luis Borges.
Concurenţă incertă
În toamna lui 2009, producătorul Giuliano Doman (Tandem Films) anunţa "primul remake al unui film românesc": "Ipu - So I Say", ecranizarea nuvelei lui Titus Popovici, "Moartea lui Ipu", pe care se bazase Sergiu Nicolaescu în realizarea lungmetrajului "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1972).
La începutul lui aprilie, această peliculă, care beneficiază şi de fonduri de la CNC, trebuia să aibă "cel mai mare buget alocat unui film de după 1989", potrivit producătorului. La ora actuală, Giuliano Doman susţine: "Nu ştiu cu cine mă compar, deci nu pot spune că e cel mai scump film făcut la noi. Lungmetrajul are oricum un buget mare comparativ cu ce s-a făcut în ultimii ani în România".
Regizorul şi scenaristul Bogdan Dreyer ("Thalassa, Thalassa" (1994), "Die letzte Station" (1998) şi "Camera ascunsă" (2004) va începe filmările la "Ipu - So I Say", la finalul lui august, iar din distribuţia anunţată iniţial au dispărut Harvey Keitel şi Michele Placido; au rămas nominalizatul la Oscar Gérard Depardieu, care interpretează rolul care i-a revenit lui Amza Pellea, Dorel Vişan şi copilul Bogdan Iancu.
Călin Ghibu va fi director de imagine, nu Florin Mihăilescu. Acţiunea filmului se petrece într-o aşezare transilvăneană în ultimele zile ale ocupaţiei germane: notabilităţile locale vor să-l sacrifice pe Ipu, nebunul satului, pentru a-şi salva propriile vieţi.