"Conform traditiei republicane, in ziua urmatoare alegerilor legislative, domnul Francois Fillon a prezentat demisia Guvernului presedintelui Republicii, care a acceptat-o", se arata intr-un comunicat al presedintiei.

"Presedintele Republicii a acordat din nou functia de premier domnului Francois Fillon si l-a insarcinat cu formarea unui nou guvern", se adauga in text.

Numarul doi in ierarhia Guvernului francez si ministru al Ecologiei, Alain Juppe, si-a anuntat, aseara, demisia din Executiv dupa infrangerea suferita in alegerile legislative in circumscriptia sa din Bordeaux, o puternica lovitura data majoritatii si presedintelui Nicolas Sarkozy, relateaza AFP.

Din cei 11 ministri aflati pe listele electorale, sapte au fost alesi in primul tur iar patru s-au prezentat in turul doi, Juppe fiind singurul care a fost infrant.

El a obtinut, ieri, 49,07 la suta din voturi, fata de contracandidatul sau socialist Michele Delaunay, intr-o circumscriptie in care socialista Segolene Royal a castigat 54,66 procente din preferintele electoratului.

"Imi voi prezenta demisia maine dimineata (astazi – n.r.) presedintelui Republicii si premierului", a declarat Juppe, in varsta de 61 de ani, intr-o declaratie pronuntata imediat dupa anuntarea rezultatelor partiale.

Mai multi ministri au salutat "eleganta" si "demnitatea" de care a dat dovada Juppe prin anuntul demisiei sale.