Îl cheamă Mark, are 29 de ani, şi ultimii 23 i-a petrecut distrându-i pe vizitatorii Delfinariului din Constanţa.

Mark este unicul exemplar de delfin de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi în fiecare zi susţine trei spectacole, a câte 30 de minute, de la orele 11.00, 15.00 şi 19.00. Preţul de intrare în Delfinariu este de 9 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii.
 
Delfinul Mark este vedeta incontestabilă a Delfinariului şi preferatul micuţilor care vin vara pe litoral. În 1985, când a fost adus la Delfinariu, Mark avea doar 5 ani, iar de-a lungul timpului a devenit copilul de suflet al celor trei dresoare. „Mark are simţul proprietăţii, nu acceptă pe oricine lângă el. Are personalitate şi vrea afecţiune. Aşa că, atunci când intri la punte, trebuie să laşi deoparte necazurile, grijile, supărarea. Trebuie să fii cu sufletul ataşat numai şi numai de delfin”, explică dresoarea Georgeta Enciu, care l-a luat în grijă încă din prima zi.

Şi parcă pentru a întări spusele dresoarei privind nevoia de afecţiune, Mark stropeşte totul în jurul lui. „Acum e supărat şi puţin invidios pentru că vorbiţi numai cu mine şi nu-l băgaţi în seamă şi pe el”, spune dresoarea.

Parcă pentru a-i intra în voie, Georgeta Enciu vorbeşte cu el ca şi cu un copil, mai mult îl roagă decât să-i dea comenzi. Iar Mark nici nu aşteaptă prea mult pentru a-şi demonstra calităţile de vedetă incontestabilă a Delfinariului.

Cântă, se învârte în apă, sare după mingea suspendată, se dă peste cap sau aruncă cu mingea în popicele pe care le dărâma din prima. Drept recompensă îşi primeşte porţia de merluciu şi apoi înconjoară bazinul. Pe timpul verii, câteva sute de mii de turişti îi aplaudă lui Mark toate gium buşlu curile, mai ales prichindeii. „Este foarte sociabil şi îi plac oamenii”, spune Anca Caisan, biolog muzeograf.

„Când e vorba de joacă, nu au vârstă”
 
Multă vreme, Mark a avut şi un suflet-pereche, Alina, o femelă delfin care a murit însă. Astfel, Mark a rămas singurul delfin de la Delfinariu şi, din când în când, mai primeşte vizitele unui leu de mare, dar nu-l suportă prea mult timp în bazinul său.

De altfel, Mark are toane şi indispoziţii la fel ca un om, cu zile bune şi cu zile mai puţin bune. „Micile indispoziţii legate de sănătate le rezolvăm numai cu medicamente de uz uman, nu utilizăm produse de uz veterinar. Delfinii trăiesc până la 35 de ani, Dar când e vorba despre joacă, nu au vârstă. Au fost cazuri când delfinii au dus spectacolul la bun sfârşit şi abia apoi am aflat că sunt bolnavi. Ei sunt jucăuşi şi vivace, nu simţi că-i pierzi. Tot timpul sunt alături de dresori”, povesteşte Nicoleta Ursu, medicul veterinar al lui Mark.

Potrivit reprezentanţilor Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Mark va avea în curând doi tovarăşi de joacă, aduşi tocmai din China.