China a devenit din ce în ce mai agresivă pe plan extern, încercând să submineze ordinea de drept internațională. În aceste condiții, Statele Unite au obligația să protejeze actuala ordine de drept, bazată pe reguli democratice.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a afirmat că regimul chinez sfidează ordinea mondială acţionând „mai represiv” şi „mai agresiv”. Oficialul administrației Biden a acordat un interviu care a fost difuzat de canalul CBS.

„Ceea ce am văzut în ultimii ani este că China acţionează mai represiv acasă şi mai agresiv în străinătate. Este un fapt”, a declarat Antony Blinken, în cursul emisiunii „60 Minutes” produs de postul de televiziune american.

China poate distruge ordinea mondială

În opinia lui Antony Blinken, China este singura ţară din lume care deține capacitatea militară, economică și diplomatică de a submina sau contesta ordinea bazată pe regulile actuale, „care ne sunt atât de dragi şi suntem hotărâţi să o apărăm”, după cum a relatat şeful diplomaţiei de la Washington.

Antony Blinken a subliniat că scopul Statelor Unite, în actualele condiții este de a menține și de a proteja reglementările pe care China le sfidează.

„Vreau să fiu foarte clar. Scopul nostru nu este să oprim China, să o frânăm, să o limităm. El este de a menţine această ordine bazată pe reguli pe care China o sfidează”, a mai spus oficialul american.

Antony Blinken a insistat, de asemenea, în martie, asupra „genocidului comis împotriva uigurilor majoritar musulmani” în regiunea chineză Xinjiang.

Statele Unite, pregătite să facă față provocărilor

Acest interviu au intervenit după ce preşedintele american, Joe Biden, a dat asigurări miercuri, în primul său discurs în faţa Congresului, că nu va încerca să provoace un conflict cu China. Președintele american a precizat, însă, că va fi pregătit să apere interesele americane în toate domeniile.

Tensiunile dintre cele două puteri au fost recurente în ultimii ani. Forţele armate chineze şi americane rivalizează pentru influenţă în regiunea Asia-Pacific, în special în Marea Chinei de Sud şi în vecinătatea Taiwanului.