Declaraţia fiscală unică, depusă la mai multe instituţii

Declaraţia fiscală unică, depusă la mai multe instituţii

Peste 500.000 de contribuabili sunt aşteptaţi de funcţionarii Fiscului să trimită declaraţia unică, formularul 112, care conţine toate informaţiile privind impozitele, contribuţiile sociale şi datele referitoare la salariaţi.

Declaraţia unică 112 va putea fi depusă atât la ghişeele administraţiilor financiare, cât şi la alte instituţii agreate, cum ar fi primăriile, a anunţat luni ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, la o conferinţă de presă.

Primul termen de depunere a declaraţiei unice este 25 februarie, pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie 2011. Finanţele au luat decizia de a implica şi alte instituţii, din cauză că ghişeele Fiscului vor fi foarte aglomerate înainte de termenul-limită.

"Pentru a nu fi înregistrate deficienţe majore, peste aproximativ două săptămâni va apărea o hotărâre de guvern prin care vom acredita şi alte ghişee de a prelua fizic declaraţiile, pentru a evita îmbulzeala la ghişeele administraţiilor financiare", a declarat Mihai Gogancea-Vătăşoiu, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit lui Ialomiţianu, din al doilea trimestru al acestui an, şi persoanele fizice autorizate (PFA) vor putea depune această declaraţie unică.

Declaraţia fizică, însoţită de un CD De regulă, firmele trebuie să depună această declaraţie online, prin intermediului portalului e-România. Însă hotărârea guvernului, publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului trecut, prevede o excepţie: până la jumătatea anului, firmele au posibilitatea să depună formularul şi în format fizic, la ghişeu.

Declaraţia 112, printată pe o foaie format A4, trebuie însoţită însă de un CD care să conţină toate datele solicitate în programul aferent declaraţiei, au precizat reprezentanţii Finanţelor.

SOLUŢIE

Cum vor fi taxaţi bogaţii care fug de Fisc

Fiscul le poate impune românilor bogaţi care nu-şi declară veniturile să plătească impozite. Începând cu acest an, Fiscul are dreptul să folosească metode indirecte care permit, bunăoară, să-i ceară impozitul unei persoane care a cumpărat un autoturism din venituri nedeclarate statului.

"De exemplu, o persoană a cumpărat o maşină de 100.000 de euro. Noi luăm preţul maşinii drept bază impozabilă", pentru care va trebui achitat un impozit de 16%, a explicat ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

După exemplul altor ţări, aproximativ 1-2% dintre contribuabilii din România sunt vizaţi de această modificare, a precizat şeful Finanţelor. El a mai spus că în cadrul ANAF va fi înfiinţat un departament special format din 30-40 persoane specializate în investigaţii fiscale.

Ne puteți urmări și pe Google News