DECIZIE ONU: Milutinovici nu a comis crime de război

DECIZIE ONU: Milutinovici nu a comis crime de război

Aceasta este decizia tribunalului ONU de la Haga, care judecă oficialii sârbi acuzaţi de comiterea de crime de război în timpul conflictului din Kosovo, de acum 10 ani.

Fostul preşedintele sârb Milan Milutinovici şi alţi cinci oficiali sârbi au fost declaraţi nevinovaţi. Cei şase erau cercetaţi pentru comiterea de crime împotriva umanităţii şi persecuţie pe motive politice, rasiale şi religioase.

"Completul de judecată te găseşte nevinovat în toate cele cinci capete de acuzare", a spus judecătorul Ian Bonomy, care a dispus eliberarea fostului lider sârb.

Procesul liderului sârb a început încă din august 2006.Milutinovici era socotit responsabil pentru deportarea a 800.000 de civili albanezi şi de uciderea a sute în timpul conflictului din Kosovo, din 1999.

Ne puteți urmări și pe Google News

Milutinovici a fost unul dintre apropiaţii fostului lider iugoslav Slobodan Misoşevici, care a decedat în 2006, înainte de finalizarea anchetei în cazul său. Kosovo, acceptat şi contestat Campania militară a armatei sârbe, desfăşurată timp de şase luni, a fost oprită de intervenţia trupelor NATO. Fosta provincie sârbă Kosovo şi-a proclamat independenţa în februarie trecut, după ce ONU a administrat provincia între 1999 şi 2008.

Occidentul, în frunte cu Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, s-a grăbit să recunoască noul stat, dar Serbia nu a făcut acelaşi lucru, beneficiind de puternicul sprijin acordat de două puteri ale Estului, Rusia şi China.

Sursa: CNN