Decizia CCR pe tema bugetului comentată de politicieni. Fiecare, în funcție de interes

Decizia CCR pe tema bugetului comentată de politicieni. Fiecare, în funcție de interes Sursa foto. EVZ

Lideri politici reacționează diferit după ce Curtea Constituţională a respins cererea preşedinţilor Parlamentului privind conflictul juridic pe tema adoptării bugetelor de stat şi asigurărilor sociale de stat. În vreme ce PSD susține că a vrut să atragă atenția asupra unei practici periculoase pe viitor, reprezentanții PNL vorbesc despre o mare victorie. Pe de altă parte, liderul PMP susține că genul acesta de soluții trebuie să fie excepționale.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susţine că a dorit să împiedice „precedentul generat de iresponsabilitatea lui Orban”, care a adoptat legile bugetului prin asumarea răspunderii în Parlament. Ciolacu a comentat decizia Curții Constituționale care a respinsă sesizarea formulată de PSD pe acest subiect.

„Spre deosebire de PNL, noi am dat dovadă de responsabilitate. Nu am vrut să blocăm ţara prin contestarea pe fond a bugetului, ci să împiedicăm precedentul deosebit de periculos generat de iresponsabilitatea lui Orban”, a scris Ciolacu pe Facebook. În opinia sa, prin ceea ce a făcut Ludovic Orban a fost deschisă o cutie a Pandorei, iar consecințele vor fi grave pe viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

PNL vede o victorie importantă

În tabăra Puterii, decizia CCR este privită ca o victorie a Guvernului, confirmând faptul că acesta a procedat corect. Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a comentat decizia CCR, tot pe Facebook:

„Procedura de angajare a răspunderii a fost o urgenţă absolută, pentru ca ţara să aibă de la 1 ianuarie un buget adoptat. Am ajuns în această situaţie excepţională pentru că Guvernul Dăncilă nu a respectat Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, care obligă Executivul să construiască bugetul până la 1 noiembrie şi să îl aducă în Parlament înainte de 15 noiembrie. În mai puţin de două luni de la preluarea mandatului, Guvernul Orban a adoptat o rectificare bugetară dificilă, a plătit toate facturile restante şi şi-a angajat răspunderea pe Legea Bugetului de Stat şi Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru 2020. (...) A fost un demers constituţional, corect şi curajos. Ne-am pus mandatul pe masă pentru binele ţării, iar CCR a confirmat că am procedat corect", a scris Turcan.

Ea a adăugat că a apelând la această soluție, Guvernul s-a asigurat că va exista un buget în vigoare încă din prima zi a acestui an, astfel încât autorităţile locale au putut să-şi construiască propriile bugete şi să-şi programeze cheltuielile: „Am oferit stabilitate şi predictibilitate economică ţării, lucru care s-a văzut în stabilizarea cursului leu/euro”.

„Să nu se mai întâmple!”

Pe de altă parte, o poziție mult mai echilibrată a fost exprimată de liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac. Acesta a apreciat decizia CCR considerând că este o veste bună, dar a precizat că angajarea răspunderii Guvernului pe buget trebuie să fie o excepţie.

„Decizia privind bugetul este o veste bună într-un context politic foarte complicat. După ce că avem un Guvern demis şi perspectiva unei crize politice care va afecta inclusiv funcţionarea unor instituţii, ultimul lucru de care aveam nevoie era să mai rămânem şi cu Bugetul în pom. Măcar administraţiile publice locale îşi pot face propriile bugete şi ţara poate funcţiona după un plan de încasări şi cheltuieli. Rămân însă la ideea că angajarea răspunderii Guvernului pe Buget trebuie să fie o excepţie, pentru că dezbaterea parlamentara pe buget e sănătoasă”, a declarat Eugen Tomac.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins cererea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională Guvern şi Parlament, în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului asupra Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.