Evenimentul Zilei > Actualitate > De ziua lui Nicolae Ceausescu, romanii retraiesc Epoca de Aur
De ziua lui Nicolae Ceausescu, romanii retraiesc Epoca de Aur

De ziua lui Nicolae Ceausescu, romanii retraiesc Epoca de Aur

Armata de nostalgici scade de la an la an.

"Mult prea putini pentru cati a ajutat el." Petre priveste peste gramada de oameni, asemenea unei closti grijulii, si spune cu amaraciune: "Au inceput sa uite de tovarasul".

Ieri, Nicolae Ceausescu ar fi trebuit sa implineasca 89 de ani. Numarul celor care au venit la Cimitirul Ghencea, ca sa-i aprinda o lumanare la mormant, a fost ingrijorator de mic, cred nostalgicii.

Cu toate acestea, s-au tinut discursuri si s-au ridicat osanale. Dar, "parca tot nu a fost ca pe vremuri", concluzioneaza Petre, care a venit in fiecare an sa aprinda o lumanare lu’ tovarasu’. Cateodata, si Elenei.

Langa mormantul lui Ceausescu, cateva zeci de oameni se chinuiesc sa-si lungeasca gaturile sa-l admire pe Angheluta. Cine este Angheluta, nimeni nu stie. Cert este ca vine in fiecare an, pe 26 ianuarie. "Si frumos le mai zice despre tovarasul", se emotioneaza o doamna.

Dar sa fie oare Ceausescu ingropat aici? De dupa cozorocul tocit al caciulii de astrahan, Vasile incepe sa strige: "Nu e aici. Dar de ce nu vor sa ne spuna unde e?". Isteria scoate capul: "Pai, degeaba aprindem lumanari de atatia ani?". Multimea zumzaie ca un roi de albine iritate, apoi se aud apeluri la calm. "Stati linistiti, oameni buni! Tovarasul, chiar daca nu este aici, el ramane in inimile noastre."

"Lasa, tata, o sa-l razbunam!

Vocea lui Angheluta penduleaza intre urechile martorilor precum fosnetul pungii purtate de vant. "Am fost asupriti cu totii. Romania a devenit o baza Guantanamo…" Vecinul lui Gheorghe vrea si el cuvantul. Printre dintii rari, scuipa injurii. "Acest Basescu care l-am cunoscut…" Angheluta isi pierde  din autoritate, forumul se muta in multime.

Bliturile presei curg peste cel mai tanar comunist: Radu Milos, secretarul Noului PCR. "Pe vremea lui Ceausescu, toate bogatiile solului erau ale statului. Ciocoii l-au sapat pe tovarasul."

Lumea aplauda. Ion Milos, tatal, se agita, mai-mai sa-si rupa falcile. "Unde sunt miile de fabrici si uzine? Acum ce aveti?" Baiatul se ofera sa-si calmeze parintele. "Lasa tata, o sa-l razbunam! Tot noi, cei tineri, vom face revolutia adevarata!"

Expozitia inaugurata ieri, la Muzeul National de Istorie, "Epoca de Aur. Intre propaganda si realitate", e considerata de Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, "o lectie pentru tineri, pentru ca ei tind sa ignore ce s-a intamplat atunci".

Preocuparile Ceausestilor – vanatoare, pescuit sau biliard – n-aveau mai nimic in comun cu traiul romanilor, surprins in imagini care reinvie cozile, magazinele goale si bisericile distruse de regim. Inedita e expunerea cartii de munca a dictatorului, unde figureaza ca "economist", cu 6 ani in productie si o sotie "textilista".

Din fostul arsenal al MI au fost preluate aparate foto si dispozitive de ascultare. Din casele romanilor – doar butelii goale, lampi si radiouri. Expozitia, deschisa pana pe 26 februarie, a fost realizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei, in colaborare cu mai multe institutii, printre care MCC si CNSAS. E o avanpremiera la primul Muzeu al Comunismului, care va fi infiintat de MCC. (Florentina Ciuverca)


Cozile la butelii au ramas pe retina generatiilor "de scarificiu"


Conducatorul era slavit la mitinguri si parazi

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: