De ce sunt haituiti afaceristii

De ce sunt haituiti afaceristii

M-am intrebat de multe ori cum de lumea stiintifica din afara Romaniei ignora pe pionieri ai aviatiei ca Vlaicu si Coanda, sau  pe Nicolae Paulescu care a descoperit insulina cu sase luni inaintea celor ce au luat premiul Nobel pentru aceasta inventie.

La Muzeul din Dresda a Transportului, am aflat de Gustave Whitehead care a zburat cu un aparat cu motor doi ani inaintea fratilor Wright, cei ce sint considerati inventatorii avionului. Zborul lui Whitehead, foarte meritoriu, nu a avut insa nici o influenta asupra dezvoltarii ulterioare a avionului si a industriei aviatice. Fratii Wright, in schimb, au depus eforturi extraordinare pentru avansarea aviaticii atit din punct de vedere tehnologic cit si prin afaceri in domeniul aviatiei. De aceea sint considerati parintii zborului motorizat.

Lumea este impinsa inainte cind inventiile devin afaceri rezultind atit in produse sau sevicii ce imbunatatesc viata societatii, cit si in intreprinderi care creeaza locuri de munca si bunastare pentru angajati si investitori. Un exemplu este internetul, care mi-a permis acum citeva seri sa vizionez din California, unde locuiesc, emisiunea de la TVR cu presedintele ales.

In aceasta dezbatere una din teme a fost interactiunea oamenilor de afaceri cu viata civica. In general in romaneste termenul de "afacerist" in sine pare a avea o conotatie negativa puternica. E important insa sa distingem intre afaceristii buni, competenti si afaceristii rai, incompetenti.

Afaceristii competenti, prin spiritul lor de anteprenoriat, ne-au adus becul, avionul, insulina, internetul, si mii de alte produse si servicii folositoare. Fara acesti afaceristi, cu viziunile lor pentru o lume mai buna dar si cu dorinta lor de prosperitate financiara, aceste inventii nu ar fi fost produse pe scara larga ci ar fi ramas niste articole publicate, ca in cazul lui Whitehead, sau Coanda sau Paulescu - meritouase, dar fara impact asupra lumii.

Afaceristii incompetenti au doar dorinta de prosperitate financiara, prin orice mijloace, cit mai rapida, cit mai mare, si deseori cu cit mai putin efort. Ei pot genera profituri doar prin inselatorie, delapidare, coruptie, legi preferentiale, si alte inginerii si scheme financiare.

Cei mai multi afaceristi din Romania sint buni, estimarea de 85% a presedintelui ales avind, in opinia mea, sens. Ceilalti 15% insa, au dobindit o putere extraordinara prin cumpararea de politicieni, partide, ziare, televiziuni, si de imunitate parlamentara.

Un jurnalist a afirmat in timpul dezbaterii ca afaceristii sint haituti doar pentru ca au succes. Daca ar fi asa, atunci cei mai haituiti afaceristi ar fi Ion Tiriac si Gigi Becali, ei fiind cei mai prosperi afaceristi din tara. Ooamenii haituti de justitie sint insa altii.

Afaceristii rai nu sint haituiti pentru ca au succes, ci din contra, pentru ca nu au succes in afacerile lor. Ei fac bani si pot continua sa faca bani doar prin inselatorie si abuzul functiei publice de catre ei sau acolitii lor. Exempul recent al demiterii, fara control sau discutii prealabile, de catre noul ministru al justitiei a procurolului care a anchetat pe unii din acesti afaceristi este stupefiant.

Romania are nevoie de afaceristi. De afaceristi competenti, afaceristi buni. Afeceristi care pot face succese de piata din ideiile si munca romanilor creativi si pot marii bunastarea in societate. Aferistii rai nu doar fura din bunul comun, pagubind astfel populatia, ci ingreuneaza considerabil eforturile afaceristilor buni prin creearea unui mediu al afacerilor necompetitional. Este extrem de important sa fim vehement de partea afaceristilor buni si, prin justitie, sa ii haituim pe cei rai.

Ne puteți urmări și pe Google News