Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce şi-a ucis preotul Denes fiii în biserica în care slujea?
De ce şi-a ucis preotul Denes fiii în biserica în care slujea?

De ce şi-a ucis preotul Denes fiii în biserica în care slujea?

Toţi locuitorii din Mediaş vorbesc numai despre tragedia de la biserica unitariană. Unii dau vina pe preotul Cseh Denes, alţii pe Satana, care ar fi pus stăpânire pe el.

Un preot unitarian în vârstă de 35 de ani şi-a ucis ambii fii, de 5, respectiv 7 ani, în biserica în care era aşteptat să slujească. După care s-a sinucis aruncându-se în faţa trenului. Este ştirea seacă ce a împărţit Mediaşul, oraşul oribilei tragedii, în două: e vinovat preotul sau e vinovat Satana?

"Doamna preoteasă spune că nu mai are de ce să trăiască"

Cei 300 de credincioşi unitarieni din Mediaş nu au mai venit, ieri-dimineaţă, la slujba de duminică. S-au refugiat în case, comentând tragedia în care doi copii nevinovaţi au sfârşit în mod tragic: cu gâtul tăiat.

"Doamna preoteasă spune că nu mai are de ce să trăiască. Chiar nu mai are, refuză orice tratament", povesteşte cu lacrimi în ochi Gheorghe Benko, vecin al familiei preotului Cseh Denes.

Acum două seri, a fost chemat de preoteasă să-i caute soţul. "Îşi trimisese copiii cu preotul, că era numai şapte seara, să mai iasă cu tatăl lor să cumpere pâine, să nu mai stea în casă. Apoi, la zece fără un sfert, a venit la noi să o ajutăm să-şi găsească soţul şi cei doi copii care nu s-au mai întors".

"Probabil l-a urmărit"

După un scurt drum la poliţie, alături de un alt vecin, Gheorghe Benko s-a întors încă o dată la biserica aflată la 500 de metri de casă. "Era lumina aprinsă de această dată. Într-un birou era copilul cel mic. Cu gâtul tăiat în partea stângă… plin de sânge… n-am mai intrat", lăcrimează Benko.

Copilul cel mic, de nici 5 ani, zăcea pe spate în biroul parohial. Mai sus, la etaj, în locul unde stă corul, poliţiştii au găsit trupul fiului cel mare, de 7 ani. "Probabil l-a urmărit până sus", sfârşeşte descrierea cu un oftat greu Gheorghe Benko.

Boală şi datorii

Iolan şi Denes Cseh au venit la Mediaş cu cei doi copii acum trei ani, din satul Maiad, comuna Găleşti, judeţul Mureş. De doi ani şi-au cumpărat un apartament, iar situaţia financiară s-a înrăutăţit brusc.

"Prima dată au crezut că doamna preoteasă este însărcinată. Când au ajuns la doctor au aflat că este vorba de cancer", povesteşte Elisabeta Crăciun, vecină.

"Acum trei săptămâni, preotul a aflat că nu mai sunt şanse pentru viaţa soţiei sale. Era operată deja de trei ori, la Budapesta, şi doctorii au refuzat să mai facă operaţii, iar preotul a îngenuncheat în faţa lor, deşi unitarienii nu îngenunchează când se roagă", spune şi Gheorghe Benko.

"Aşa zic vecinii, că de atunci privirea lui era pierdută. În urma acestei veşti s-a şi internat", adaugă Benko. Preotul unitarian tocmai a fost externat dintr-un spital din Târgu-Mureş, unde a fost diagnosticat cu depresie.

"Să mai ai încredere în preoţi?"

Fiecare om din Mediaş comentează cele petrecute. Lucia Aldea mergea la biserica unitarienilor. "De câţiva ani nu mai merg şi de acum încolo nici atât. Ce preoţi sunt ăştia? Cum să iei vieţile unor copilaşi? Cu atât mai mult dacă sunt ai tăi. Nici în preoţi nu mai poţi avea încredere", spune femeia.

Dincolo de gardul bisericii îngrijeşte o casă Nicolae Buziaş. "Le dădeam roşii copiiilor, când tatăl lor îi aducea aici să mănânce. Era un om deosebit, ne-a ajutat foarte mult când a murit bătrânul meu, deşi nu eram de aceeaşi religie. Cu mese, cu scaune, a venit şi m-a căutat, l-am ajutat şi eu la mutat. Nu pot să explic altcumva decât prin puterea diavolului. Diavolul a intrat aseară cu preotul în biserică. A fost mai puternic decât credinţa preotului", crede Buzaş.

"Acum trei săptămâni preotul a aflat că nu mai sunt şanse pentru viaţa soţiei sale. Era operată deja de trei ori, la Budapesta."
GHEORGHE BENKO, vecin

PSIHOLOGII

Depresia şi crima

Psihologul Aniela Minu spune că un caz de depresie severă nu poate fi diagnosticat imediat, iar medicii de la Târgu-Mureş nu ar fi avut cum să prevadă tragedia. Ea dă şi o posibilă explicaţie a dublei crime.

"Dacă ai depresie, te sinucizi. Crima, însă, nu poate avea un motiv decât speculat. Am în vedere formarea profesională a bărbatului care, probabil, într-un mod bizar şi neobişnuit, a încercat să rezolve o situaţie fără ieşire din punctul lui de vedere. Credea în viaţa de dincolo de moarte şi a decis să nu mai amâne momentul în care copiii lui să-şi revadă mama pe lumea cealaltă", spune Aniela Minu.

Preotul era un tată obişnuit, povestesc vecinii. "Se juca cu micuţii, îi îmbrăca atunci când era răcoare afară, îi chema pe afară cu mingea. Îi iubea mult", îşi aminteşte Elisabeta Crăciun. Acum, mama îndoliată s-a reîntors în judeţul Mureş, la părinţi, unde vor fi înmormântaţi cei doi copii şi tatăl lor.

ANCHETATORII

"Plăgile, deosebit de profunde"

Procurorul de caz, medicul legist şi personalul de pe Salvare nu au putut rămâne, nici ei, indiferenţi la ceea ce au descoperit.

"Băiatul cel mai mic are laringele secţionat complet. Cel mare are o plagă de nouă centimetri. Ambii copilaşi aveau plăgile în zona gâtului. Nu am găsit alte urme de violenţe fizice asupra corpurilor celor doi copii", a spus Ioan Doican, medicul legist.

Procurorul de caz, chemat de la Sibiu, s-a declarat şocat. "Zguduitor. Plăgile din gâtul minorilor sunt deosebit de profunde. Trebuie să ne edificăm asupra grozăviei, ca să spun aşa, pe care am găsit-o aici", a comentat scurt criminalistul Ioan Boţoc, în zorii dimineţii de duminică.

La puţin timp, organele de anchetă au identificat şi trupul sfârtecat al preotului care s-a aruncat în faţa unui tren, la intrarea în Mediaş dinspre Copşa Mică.