De ce se schimbă somnul la bătrânețe. Trucul prin care să ne odihnim mai mult
- Emma Cristescu
- 1 ianuarie 2023, 21:50
Calitatea și ritmul somnului se schimbă la bătrânețe, iar oamenii se trezesc neodihniți. Cu toate astea, există o serie de trucuri pentru a avea un somn mai bun și pentru a scăpa coșmaruri.
Ceasul nostru biologic avansează odată cu trecerea timpului, iar trezirile nocturne sunt la ordinea zilei la bătrânețe. „Este normal să te trezești la sfârșitul unui ciclu de 90 de minute”, explică doctorul Marc Rey, medic specialist în somn. Practic, persoanele vârstnice se trezesc mai neodihnite decât cele tinere, dar există și soluții.
Aceste treziri sunt adesea foarte scurte, dar apar foarte des după vârsta de 50 de ani. Multe persoane nu mai reușesc să adoarme, iar energia lor mai scăzută. Mai mult, femeile trebuie să se confrunte și cu perimenopauza și menopauza, ale căror schimbări hormonale afectează, de asemenea, somnul și starea de spirit. „Lumina de dimineață este cea mai eficientă”, spune doctorul psihiatru Sylvie Royant-Parola.
Persoanele în vârstă pot să deschidă larg fereastra dormitorului și să stea acolo câteva minute când se trezesc. Și mișcarea înainte de micul dejun ajută. Doctorii au declarat că vârstinicii se trezesc mai devreme și că acesta este motivul pentru care se simt mereu obosiți. „Aveți nevoie de mai puțin somn pe măsură ce trece timpul”, explică Dr. Rey.
Cum să dormi mai mult
În cazul în care te trezești peste noapte, medicii vă recomandă să nu beți prea mult seara, evitați alcoolul și dormiți pe așternuturi confortabile.
Trezirea, senzația de răcoare care favorizează adormirea și concentrarea atenției asupra unei activități liniștite poate readuce somnul rapid sau cel târziu la următorul ciclu. Este indicat și să citiți o carte sau să desenați înainte de a merge la culcare. Mai mult, se poate bea un pahar de lapte cald care ajută la odihnă, potrivit Doctorulzilei.
„Somnul reprezintă 30% din ziua noastră, dar este blocat la sfârșitul altor piloni ai sănătății, cum ar fi alimentația și exercițiile fizice. Dar dacă îl transformi în primul pilon al sănătății și îți schimbi percepția despre el, considerând somnul ca o recuperare naturală, te face mai productiv, te face să mergi mai repede, te face să zâmbești mai mult”, au mai spus doctorii,