În plină criză de medicamente pentru răceală la copii, Ministerul Sănătății vine cu o măsură disperată

În plină criză de medicamente pentru răceală la copii, Ministerul Sănătății vine cu o măsură disperatăIndustria de medicamente are cifre de afaceri de miliarde de lei, in România. Sursa: Arhiva EVZ

Ministerul Sănătăţii propune interzicerea exportului unor medicamente pe o perioadă de șase luni. Este vorba de antibiotice şi antitermice de uz pediatric, la care s-a înregistrat o creştere importantă a consumului în ultimele luni.

Autoritățile se tem de o criză de antibiotice, paracetamol și ibuprofen sirop și vor suspendarea exportului pe o perioadă de şase luni. Decizia vine în urma faptului că numărul infecțiilor respiratorii la copii crește rapid în ultima perioadă.

Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un proiect prin care se suspendă timp de 6 luni exportul unor medicamente – antibiotice și antitermice – de teama unei posibile crize a acestora ca urmare a creșterii ratei infecțiilor respiratorii la copii.

Amoxicilina şi azitromicina, pe lista Ministerului Sănătăţii

Conform proiectului publicat azi, pe lista medicamentelor pentru care ar urma să se suspende distribuţia în afara ţării sunt incluse toate formele orale lichide ale paracetamolului şi ibuprofenului, precum şi mai bine de 10 antibiotice, între care amoxicilina şi azitromicina.

Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în România se înregistrează o serie de discontinuităţi în aprovizionarea pieţei cu aceste substanţe, iar decizia ar evita problemele în asigurarea acestora. Proiectul este supus dezbaterii publice timp de 10 zile.

Potrivit datelor Agenției Naționale a Medicamentului citate în proiectul Ministerului Sănătății, se înregistrează o serie de discontinuități în aprovizionarea pieței din România pentru următoarele denumiri comune internaționale (DCI): Amoxicillinum, Amoxicillinum+Acidum clavulanicum, Azithromycinum, Cefaclorum, Clarithromycinum, Cefalexinum, Cefiximum, Cefpodoximum, Cefuroximum, Fosfomycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum+trimethoprimum, Sultamicillinum.

S-a observat o creștere a consumului de antipiretice pediatrice - forme orale lichide

Spre exemplu, pentru DCI Ibuprofenum – forme orale lichide – creștere de 49% iar pentru Paracetamol– forme orale lichide – creștere de 57%. 90 % din substanțele active pentru medicamentele generice provin din India și China.

De asemenea, 80% din substanțele active și excipienții din medicamente și 40 % din medicamentele (produse finite) vândute în Europa provin din China (două treimi) și India (o treime). Aceste două țări produc 60% din paracetamolul din lume, 90% din penicilină și 50% din ibuprofen.

Ca urmare a acestei situaţii din ţara noastră, Ministerul Sănătăţii propune suspendarea exportului (inclusiv în statele UE) pentru următoarele antibiotice (denumire comună internațională):

-Amoxicillinum,

-Amoxicillinum+Acidum clavulanicum,

-Azithromycinum,

-Cefaclorum,

-Clarithromycinum,

-Cefalexinum,

-Cefiximum,

-Cefpodoximum,

-Cefuroximum,

-Fosfomycinum,

-Phenoxymethylpenicillinum,

-Sulfamethoxazolum+trimethoprimum,

-Sultamicillinum, potrivit Mediafax.