Tinerii pregătiţi care îşi caută de lucru, au sărit deja pragul de zece interviuri, dar nu au primit nicio ofertă greşesc fie în CV, fie în scrisoarea de intenţie, spun specialiştii în Resurse Umane.
Ai o diplomă într-o specializare căutată pe piaţă şi un CV de care eşti mândru, ţi-ai luat cel mai bun costum pe tine, ţi-ai lustruit pantofii şi ţi-ai pregătit discursul. Ceva pare să nu-i fi dat însă pe spate pe angajatori, de vreme ce toată strădania ta este în zadar.
Ruxandra Ionescu, Human Capital Consultant la Lugera&Makler, le-a explicat elevilor şi studenţilor prezenţi la conferinţa "Modele educaţionale în sud-estul Europei - tendinţe şi provocări", organizată cu ocazia Zilei Europei, unde greşesc.
Evenimentul organizat de Universitatea "Lumina" a adunat peste 100 de recrutatori, studenţi, elevi şi profesori.
Sweetlips nu face impresie
Ca de obicei, succesul stă în mici detalii care "îţi fac" CV-ul: spre exemplu, adresa de e-mail înscrisă la "Datele personale". Sfinx2009, sweetlips, frumushik_ ta@yahoo.com nu vor da niciodată bine în faţa unui angajator serios, indiferent cât de "dulcik" sună.
"Ne lovim de multe ori de această problemă, în care candidaţii îşi trec în CV un e-mail pe care-l folosesc în discuţiile cu prietenii şi care are un nume foarte creativ. Am avut în faţă studenţi serioşi, dar care aveau un e-mail de genul softkid", a explicat Ruxandra Ionescu.
Specialiştii recomandă ca adresa de e-mail să fie construită din nume şi prenume.
CV-ul ar trebui să fie oglinda tuturor abilităţilor noastre şi a istoricului profesional. De câte ori ai bifat însă pe un CV-şablon luat de pe net că nivelul tău în cunoaşterea limbii engleze este avansat, cu toate că te poticneşti la "Good afternoon" şi "Thank you" ori te-ai dat expert într-ale calculatorului, cu toate că şi Wordul îţi dă de furcă?
"Sunt foarte importante activităţile tehnice şi lingvistice, dar este important ca acela care aplică să se autoevalueze corect. De exemplu, să vă gândiţi la ce nivel cunoaşteţi Excel, nu doar dacă ştiţi să deschideţi programul şi să faceţi un tabel cu trei linii şi cinci coloane. Nu vă ajută nici să vă supraevaluaţi, nici să vă subevaluaţi. Avansat în engleză înseamnă că, dacă eşti întrebat ceva în engleză la interviu, să poţi răspunde ca în română", este alt sfat al specialistului HR.
Copiatori de scrisori de intenţie de pe internet
Mulţi alţi candidaţi la diverse joburi greşesc copiind din modelele de pe internet şi schimbând doar datele personale.
"Noi ştim pe dinafară toate scrisorile de intenţie de pe net. Când deschidem o scrisoare care începe cu «sunt mânat de dorinţa de a reuşi...», o închidem imediat. O scrisoare de intenţie trebuie să conţină un mesaj, să fie o scurtă descriere a dumneavoastră", a explicat expertul Lugera&Makler.
În opinia specialistului, "este la fel de indicat ca în momentul în care s-au încheiat procedurile de recrutare să trimiteţi o scrisoare de mulţumire, chiar dacă nu aţi primit jobul".
PORTRET
Angajatul ideal: motivat şi pregătit
Angajatorii vor de cele mai multe ori să vadă că sunteţi motivat să obţineţi un job în compania lor şi că nu aţi venit doar mânat de dorinţa de a avea un salariu la sfârşit de lună.
"Fiecare are o motivaţie atunci când aplică pentru un job. La interviu, vei fi întrebat de ce îţi doreşti să lucrezi într-un anumit domeniu şi de ce ai ales domeniul respectiv de facultate. Unui student la geografie îi va fi poate mai greu să-şi găsească un job pe domeniul lui, dar se poate angaja ca operator introducere date sau la un call center, pentru început, şi trebuie să ştie să explice de ce îşi doreşte asta şi ce anume poate să facă", mai spune Ruxandra Ionescu.
Chiar dacă majoritatea celor care mai angajează pe piaţă îşi doresc ca absolvenţii de facultate să aibă deja ceva experienţă, asta nu înseamnă întotdeauna ca tânărul să fi avut un job full time ca să demonstreze că ştie ce face.
"Cu siguranţă, aveţi în spate experienţa unor proiecte, a unor activităţi extracurriculare care dovedesc implicarea dumneavoastră şi faptul că nu aţi fost un simplu elev sau student care a fost la şcoală şi acasă, la şcoală şi acasă. În acelaşi timp, un student care s-a angajat full time şi a lăsat facultatea pe locul doi nu este mai câştigat decât unul care a lucrat în vacanţele de vară, a făcut şi voluntariat şi s-a implicat în proiecte", mai explică specialistul în Resurse Umane.