VEZI DE CE hamburgerul ar putea deveni un produs DE LUX

VEZI DE CE hamburgerul ar putea deveni un produs DE LUX

Obişnuitul hamburger ar putea deveni un meniu de lux pentru tot mai mulţi americani, dacă preţurile cărnii de vită vor continua să crească, spun producătorii americani.

Potrivit unui raport al guvernului din SUA dat recent publicităţii, exporturile de carne de vită şi de porc au atins niveluri record, anul trecut, pe fondul cererii crescute în special din statele asiatice, scrie site-ul wnem.com şi Associated Press.

Departamentul american al Agriculturii a declarat că exporturile de carne de vită au totalizat 2,79 miliarde livre, în 2011, în creştere cu 21% faţă de anul anterior. Valoarea totală a acestor exporturi a fost de 4,6 miliarde de dolari, în creştere cu 34% faţă de 2010.

Hamburgerul, cu 23% mai scump

În aceste condiţii, conform Departamentului american al Agriculturii, preţul mediu pentru o livră de hamburger a crescut cu 23%, de la 2,38 dolari în decembrie 2010, la 2,92 dolari în decembrie 2011.

Agenţia guvernamentală spune că cererea pentru carnea de vită creşte, datorită economiilor mai puternice din ţările în dezvoltare, precum China, dar şi pe fondul scăderii efectivelor de bovine. Astfel, în prezent, numărul de bovine este în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi la cel mai redus nivel din 1952 încoace.

Între timp, proiectul de a realiza hamburgeri cu carne de vită creată în laborator prinde contur.

Preţurile îndepărtează cumpărătorii

Chirs Efurd, co-proprietarul unei pieţe de carne în oraşul american Cowarts, spune că preţurile mari îi ţin pe consumatori departe de produsele din carne de vită, scrie şi Dothan Eagle.

"Preţul s-a menţinut mare aproape şase luni", spune Efurd. "Oamenii mănâncă acum mai multă carne de porc şi de pui decât carne de vită. Cu siguranţă, este afectat fiecare aspect al afacerii, în condiţiile în care nu poţi cumpăra cantitatea de carne de care ai nevoie la un preţ mai mic", afirmă omul de afaceri.

La rândul său, Joseph K. Young, proprietarul Young’s Cattle Co, este de părere că preţurile se vor menţine ridicate o perioadă de acum încolo. În opinia sa, dacă trendul se menţine, americanii vor înceta să mai cumpere carne de vită.

"Şomajul este atât de mare şi oamenii îşi caută de lucru, este greu pentru mulţi oameni. Ei au renunţat la friptura de vită şi au trecut la hamburger, iar în curând ei nu vor cumpăra nici hamburgeri. Ei nu vor mai consuma carne de vită", a spus Young.

CITIȚI ȘI:

  • Hamburgerul la eprubetă este gata. Vezi din ce este făcut și cât costă

Ne puteți urmări și pe Google News