Italianul Dario Bonetti, omul care i-a calificat pe "Chipolopolo" la turneul final, crede în victoria foştilor săi elevi.
Ambele formaţii au ceva de demonstrat în partida de la Libreville (Gabon). Cu toate că ivorienii sunt cotaţi cu prima şansă, zambienii mizează pe o curiozitate: antrenorul lor, francezul Hervé Renard, nu a pierdut niciun meci oficial îmbrăcat în cămaşa lui albă norocoasă.
Renard (43 de ani), care l-a înlocuit pe italianul Dario Bonetti, fost antrenor la Dinamo Bucureşti, la cârma naţionalei din Zambia înaintea startului turneului final, se mândreşte cu obiectul său vestimentar, regretând şi azi faptul că a ales o cămaşă albastră în duelul cu Camerun, pierdut la Cupa Africii din 2008.
Bonetti a declarat, într-un interviu pentru EVZ, că foştii săi elevi vor da lovitura în finală.
“Elefanţii" încă nu au primit gol
Naţionala Coastei de Fildeş, considerată şi în acest an marea favorită la câştigarea turneului de elită al Africii, a avut un parcurs fără greşeală la turneul final din Guineea Ecuatorială şi Gabon.
Elevii lui François Zahoui nu au primit gol, impunându-se în toate partidele disputate până acum.
"Adevărul este că noi nu ne respectăm adversarii, credem că avem prima şansă la Cupa Africii şi ne întoarcem mereu dezamăgiţi acasă", a declarat Zahoui, care va încerca să îşi ghideze jucătorii spre al doilea titlu suprem pe "Continentul Negru" din istorie. Precedentul succes al ivorienilor la Cupa Africii datează din 1992.
De cealaltă parte, Zambia exultă. Selecţionata Gloanţele de cupru) nu vrea să scape victoria în cea de-a treia finală din istorie, după eşecurile suferite în 1974 şi 1994.
Zambienii au vizitat locul catastrofei aviatice din 1993, lângă Libreville, când aproape tot lotul naţional a fost ucis, în timp ce se îndrepta spre Senegal. Kalusha Bwalya, cel mai important fotbalist zambian din istorie, a scăpat atunci cu viaţă doar pentru că a avut meci cu PSV Eindhoven.
"A fost un moment cu o încărcătură emoţională deosebită. Jucătorii de azi şi-au adus aminte de cei din vremea mea şi cred că, de această dată, totul se va termina cu bine la Libreville", a declarat Bwalya, care este preşedintele federaţiei din Zambia.
2 jucători din lotul Zambiei
evoluează în Europa. De cealaltă parte, Coasta de Fildeş are în lot un singur fotbalist în lot care nu sunt legitimaţi pe “Bătrânul Continent"

DARIO BONETTI DEZVĂLUIE DE CE A PLECAT DIN ZAMBIA
"Nu m-a vrut noul guvern"
Dario Bonetti, antrenorul italian care a trecut şi prin Liga I, unde a antrenat-o pe Dinamo, a calificat echipa Zambiei la Cupa Africii pe Naţiuni, însă a fost demis la doar 48 de ore, după ultimul meci din preliminarii. "Nu m-a vrut noul guvern al ţării", a motivat tehnicianul în vârstă de 50 de ani.

EVZ: Domnule Bonetti, aţi calificat Zambia la turneul final, însă aţi fost dat afară. Cum vă simţiţi acum, văzând “gloanţele de cupru" în finală?
Dario Bonetti:
Sunt bucuros şi nu sunt deloc surprins. Sunt sigur că Zambia se va impune şi în finală. Va fi, bineînţeles, un meci foarte greu, însă fosta mea echipă e puternică şi conştientă că trebuie să joace pentru victorie, nu doar pentru a face spectacol.
De ce aţi fost dat afară de la echipă?
Nu m-a vrut noul guvern al ţării. Lor le plăcea de Renard, le plăcea trecutul. Se gândeau că o să fie mai bine cu el. În toată perioada pe care petrecut-o la echipă, s-au străduit să mă discrediteze. Se spuneau lucruri de genul că el e blond şi că eu sunt brunet. Eu am lucrat 18 luni cu echipa, el a făcut-o doar o lună, iar acum culege roadele.
Care va fi atuul Zambiei în finala de la Libreville?
Mayuka. E un jucător excelent, care poate decide orice meci. Fotbalul african a progresat foarte mult în ultima vreme, sunt o mulţime de jucători talentaţi acolo. Se investeşte mult în infrastructură şi în formarea fotbaliştilor. Poate fi greu de crezut, dar Africa este noua Europa în fotbal
Aţi propus vreun jucător zambian la Dinamo?
Da, dar nu s-a întâmplat nimic. Eu sunt antrenor, nu impresar.