Evenimentul Zilei > Actualitate > Daniel Funeriu taie conducta cu bani a sindicatelor
Daniel Funeriu taie conducta cu bani a sindicatelor

Daniel Funeriu taie conducta cu bani a sindicatelor

Decizia Ministerului Educaţiei de a stopa reţinerea cotizaţiei de sindicat pe statele de plată i-a inflamat pe şefii de organizaţii. Acestea pierd sume uriaşe.

O decizie recentă a Ministerului Educaţiei reduce consistent bugetele sindicatelor din învăţământul preuniversitar. Până în noiembrie anul trecut, procentul de 1% din salariul unui cadru didactic se reţinea automat pe statul de plată. Acum, fiecare dascăl care alege să cotizeze trebuie să plătească suma direct către sindicat.
Modificarea a venit ca o lovitură în moalele capului pentru liderii de sindicat: anual, sindicatele din preuniversitar strângeau în jur de 16 milioane de euro din cotizaţiile membrilor. Din noiembrie, bugetele s-au subţiat considerabil: sindicaliştii spun că în jur de 60% din dascăli îşi plătesc cotizaţiile şi în aceste condiţii, dar surse oficiale afirmă că în acest moment doar 10% mai cotizează.
Funeriu: “Libertatea de asociere este garantată"
Modificarea legislativă a fost dublată de o altă iniţiativă a Ministerului Educaţiei, care a pus la dispoziţia inspectoratelor şi a şcolilor un sistem informatic de calcul al drepturilor salariale. Sistemul nu permite reţinerea cotizaţiei pe statele de plată şi nici a ratei CAR.
Prin schimbarea legii, Ministerul nu îşi mai asumă responsabilitatea colectării banilor în favoarea sindicatelor, lăsându-le pe acestea să gestioneze singure acest lucru. "Fiecare cadru didactic poate plăti cotizaţia de membru acelei structuri care îl reprezintă", declară ministrul Daniel Funeriu (foto). El mai spune că libertatea de asociere, în sindicat sau alte asociaţii profesionale, este garantată.
Procese pentru recuperarea sumelor pierdute
Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), spune că profesorii sunt puşi pe drumuri pentru a-şi plăti cotizaţiile şi ratele CAR, apreciind că ceea ce s-a întâmplat este un abuz.
"Am câştigat un proces la Curtea de Apel Timişoara, unde s-a cerut suspendarea deciziei, iar săptămâna aceasta aşteptăm răspuns şi de la Curtea de Apel Bucureşti. Este un abuz, pentru că Ministerul a intervenit în relaţiile de muncă. Aceşti oameni şi-au dat acceptul reţinerii cotizaţiei, de ce nu putea rămâne aşa?", zice Hăncescu. El precizează că FSLI va intenta un alt proces, pentru a recupera sumele pierdute de la emiterea ordinului şi până acum.
Hăncescu spune că în acest moment situaţia e confuză, dar că, totuşi, în unele judeţe sindicatul reuşeşte să strângă cotizaţii de la 40-60% dintre profesori.
Decizia Ministerului de a ieşi din lanţul financiar profesor-Minister-sindicat ar putea îndrepta aceste organizaţii către bănci, pentru ca aceste cotizaţii să le fie reţinute automat de pe card.
Totuşi, e greu de crezut că se va mai ajunge uşor la momentul în care toate cadrele didactice vor fi convinse să dea bani sindicatelor, mulţi dintre profesori făcând acest lucru până acum din inerţie.

16 milioane de euro se strângeau anual pentru sindicatele din preuniversitar, prin intermediul Ministerului Educaţiei

"Libertatea de asociere, în sindicat sau alte asociaţii profesionale, este garantată. Fiecare cadru didactic poate plăti cotizaţia de membru structurii care îl reprezintă."
Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei

"Este un abuz, pentru că profesorii şi-au dat acceptul reţinerii cotizaţiei."
SImion Hăncescu, lider FSLI