Evenimentul Zilei > Actualitate > Daniel Niculae: „Ne putem califica de pe locul 1!”
Daniel Niculae: „Ne putem califica de pe locul 1!”

Daniel Niculae: „Ne putem califica de pe locul 1!”

Deşi România are patru înfrângeri în ultimele trei jocuri amicale, jucătorii dau pe-afară de optimism, înaintea campaniei pentru Euro 2012.

România s-a întors cu coada-ntre picioare de la Istanbul, unde a fost învinsă, miercuri seară, de Turcia, scor 0-2, la capătul unui meci echilibrat. Partida curgea către un rezultat nul, dar arbitrul de centru Milorad Mazici a inventat un penalty în minutul 83, transformat de Emre, iar Arda Turan a mărit diferenţa, trei minute mai apoi.

Tricolorii nu s-au făcut de râs, dar nici n-au impresionat cu ceva. Cel mai în formă jucător al naţionalei a fost Daniel Niculae, atacantul de la AS Monaco. Dintre internaţionalii convocaţi de Răzvan Lucescu, "Nico" este al doilea marcator al României. Cu opt reuşite, fostul star al Rapidului este devansat la acest capitol doar de Ciprian Marica (12 reuşite).

EVZ: Nico, ai părut cel mai frustrat jucător român, după ce ai văzut că arbitrul a dictat acea lovitură de la 11 metri.
Daniel Niculae
: Am protestat, fiindcă era clar că a fost vorba despre un penalty inexistent. I-am spus arbitrului de tuşă că trebuia să vadă faptul că n-a fost contact la acea fază. Mi-a răspuns că, dacă "centralul" a decis că a fost, aşa rămâne! Jucătorul care a căzut în careu n-a recunoscut că a trişat, dar colegii lui au avut o altă atitudine. Spre exemplu, Kazim Kazim a fost fair-play şi a spus că n-a fost nimic, dar ne sfătuia să nu mai protestăm, fiindcă nu schimbăm decizia. Soarta jocului a fost decisă de acea lovitură de la 11 metri. Dacă nu luam primul gol, nu ar fi căzut nici cel de-al doilea.

Sunteţi mulţumiţi de joc?
N-a fost un meci rău, mai ales în repriza a doua. A fost un antrenament bun. Tactic, pot spune că am făcut o partidă bună. Au fost două echipe de valori apropiate. Turcii ne-au dominat teritorial. Din păcate, se fac foarte multe greşeli de arbitraj împotriva noastră. A fost viciere de rezultat în Turcia, la meciul cu Ucraina, iar cu Macedonia am luat gol dintr-o fază fixă. Sper să nu mai avem parte de arbitraje ostile, în campania următoare.

Păreaţi că jucaţi pentru a nu pierde, temându-vă probabil de critici…
A existat o oarecare reţinere, mai ales din partea jucătorilor mai tineri. Vii să faci un meci bun pentru echipa naţională, apoi constaţi că eşti criticat chiar şi după victorii. Atmosfera din jurul echipei naţionale ar trebui să fie mai bună.

"Sunt mai matur"

Doar abitrajele ne împiedică să facem performanţă?
Nu neapărat asta e problema. Facem şi destule greşeli.

Pe 3 septembrie încep preliminariile. Sunteţi pregătiţi?
Eu sunt foarte încrezător. Speranţe sunt. Ne putem califica de pe primul loc la Campionatul European! Ne trebuie însă şi puţină şansă.

Jocul tău, foarte lăudat în Franţa, este în creştere şi la naţională.
Când toată lumea are încredere în tine, îţi iese jocul. Sunt şi mai matur, mai ales că Franţa are cel mai greu campionat pentru un jucător de profil ofensiv.

Îţi place mai mult să joci în spatele vârfului împins?
N-am fost niciodată un număr 9 autentic. Îmi place să joc într-un sistem cu doi atacanţi. La naţională am schimbat tactica. Acel 4-3-3 din campania trecută a devenit 4-4-2 sau 4-4-1-1.

Citiţi şi: "Cocoşii" cântă fals