In multe pagini de proza postrevolutionara (de la Dan Stanca la Radu Aldulescu) remarcam un cearcan al scriitorului, accentuat de noile, multiplele mizerii sociale.
Se mai scriu insa si carti pentru inseninarea cititorului. „Simion liftnicu”, romanul „cu ingeri si moldoveni” al lui Petru Cimpoesu (editia a II-a, Polirom), este una dintre ele, autorul propunandu-si sa delecteze un public cat mai larg.
Cu precizarea ca un asemenea obiectiv, mai ambitios si mai greu de atins decat pare la prima vedere, nu are nimic de-a face cu tintele joase ale paraliteraturii si mizerabilelor sitcomuri romanesti ce au inflorit in ultimii ani pe ecranele televizoarelor.
Nimic din pasta groasa a stilului suburban, a omniprezentelor aluzii sexuale si a glumelor care te fac sa plangi nu trece din realitatea noastra mediatica in paginile acestui roman absolut delicios...
Intr-un bloc de pe strada Oilor (fosta Euler) din Bacau se intampla destul de multe lucruri, daca are cine sa le observe si sa le relateze. Apar in el eroi cu si fara ghilimele, rude si prieteni ai locatarilor-proprietari, tinere vizitatoare ale unui yoghin potent de la opt si fetite cuminti, care vin sa se joace aici.
Facand dintr-un spatiu privat si totodata comun axul cartii sale, autorul intersecteaza tipologii diverse si traiectorii individuale intr-un mare stup zumzaitor, cum sunt puzderie pe intinderea patriei noastre.
Si ce se intampla? Simion, cizmarul de la parter, innebunit ani intregi de izbitura usii liftului, se blocheaza in el, la etajul opt, dupa miraculoasa vizita a unui inger. Elevatia lui Simion anuleaza functia standard a elevatorului, putini intelegand ce s-a petrecut. Numai autorul, facandu-ne satisfacut cu ochiul, numara zilele - si capitolele - dupa o contabilitate „biblica”, de la... moartea liftului.
Simion cizmarul devine Simion liftnicul, un indrumator spiritual pentru colegii de bloc, iar acestia urca, tot mai multi, pe scara ca sa-l asculte si sa-i ceara sfatul, aducandu-si scaunele pe palierul de la ultimul etaj si simtindu-se bine ei intre ei, ca apostolii lui Iisus. Un roman de un irezistibil umor locativ si metafizic.