Va mai amintiti de "cazul" Eminescu?
De importantele contributii la exegeza eminesciana pe care ni le-au oferit in 1998, in revista "Dilema", autori de talia unor Cezar Paul-Badescu si T.O. Bobe? Dar de replica unui Nicolae Danciu Petniceanu?
Reiau intre ghilimele cateva fragmente, ca sa ne amintim cat de jos a putut ajunge acea discutie: "Poezia lui Eminescu nu ma incanta, de fapt ea nici nu exista pentru mine, decat cel mult ca obligativitate scolara - era, deci, lipsita de substanta.
La randul lui, poetul insusi era ceva inert si ridicol, ca o statuie de metal goala pe dinauntru si cu dangatul spart." (Cezar Paul-Badescu); "Ma intreb cum sa nu razi in fata unui Eminescu nud si cum sa nu-ti inchipui instantaneu figurile altor scriitori in aceeasi ipostaza. Ganditi-va la Maiorescu avand un stergar in jurul soldurilor, la Caragiale camuflandu-si Doamne iarta-ma cu palaria, la Hortensia Papadat-Bengescu in costum de baie, la Sadoveanu cu suncile revarsate peste snurul boxerilor, inchipuiti-va numai cum i-ar sta lui Dosoftei cu deltoizii dezgoliti, cat de stingher si vinovat s-ar simti sistemul osos expus de Bacovia si cu ce morga ar tine Vianu Estetica pe pubis." (T.O. Bobe); "Zigu Ornea a ramas corigent cand e vorba de miza si mesajul acestei capodopere eminesciene ("Doina"): prin "straini" poetul, cat si romanii de buna credinta inteleg pe toti aceia care lovesc in interesele nationale ale romanilor, inclusiv pe acei romanasi a caror inima bate ritmic doar pentru Budapesta, Viena, Tel Aviv, Paris, si mai stiu eu unde, in nici un caz nu bate ritmic pentru Bucuresti." (Nicolae Danciu Petniceanu).
Poetul era instrumentul de care doua tabere se foloseau fara jena. Unii dintre colaboratorii fara dileme ai "Dilemei" isi afirmau "inteligenta" prin ridiculizarea prostiei contondente a unor "aparatori" ai lui Eminescu. Iar acestia isi afirmau "patriotismul" prin demascarea masoneriei anti-eminesciene.
Doua discursuri si doua logici perfect paralele, dar intr-o stranie complementaritate: fiecare parte isi trage substanta intelectuala si morala din combaterea celeilalte. Eminescu si posteritatea lui critica.