Evenimentul Zilei > Social > Dan Perjovschi lansează „20/22. 20 de ani de texte”
Dan Perjovschi lansează „20/22. 20 de ani de texte”

Dan Perjovschi lansează „20/22. 20 de ani de texte”

Artistul plastic Dan Perjovschi lansează, mâine, de la ora 18.00, cartea, în redacţia revistei 22, cartea "20/22. 20 de ani de texte".

Apărut la editura Cartea Românească, volumul este o antologie de texte de la cronică de artă la cronica de moravuri şi societate publicate din 1991 până alaltăieri în Revista 22.

„De la tiparul în plumb la revista online, de la Ion Iliescu la Ion Iliescu, de la 10.000 de semne la o sută de semne”, îşi caracterizează Perjovschi demersul narativ.

La evenimentul de mâine vor fi prezenţi Daria Ghiu, editorul cărţii, Rodica Palade, redactorul şef al revistei 22 şi H.R. Patapievici.
"20/22. 20 de ani de texte" trasează istoria lui Dan Perjovschi la revista 22 şi, implicit, istoria României ultimilor 20 de ani. În 1991, Dan Perjovschi devine membru al redacţiei, unde este angajat şi astăzi. Ceea ce face din acest volum unul inedit este faptul că pentru prima oară Perjovschi este devoalat publicului în calitate de cronicar. Altfel spus, personajul principal al acestei cărţi este Perjovschi scriitorul.

Volumul scoate la iveală un foarte fin stilist, un excelent observator al lumii înconjurătoare, un critic pertinent al fenomenului cultural, politic, economic şi social românesc şi internaţional.

„Desenele lui Dan Perjovschi, care alternează cu virtuozitate între caricatură, cartoon şi graffiti, instruiesc privirea în vederea descoperirii legăturii complexe dintre viaţa cotidiană, agenda politică şi autodefinirea culturală.” (Marius Babias) „Nu avem mulţi editorialişti dotaţi cu o asemenea energie a conciziei ca Dan Perjovschi", spune Radu Cosaşu.

„Textele de artă scrise de Perjovschi sunt valoroase pentru că dau imaginea perfectă a anilor ’90: arta rămasă încremenită vs primele show-uri în adevărat postcomunism, primele festivaluri de performance, primele instalaţii, primele happening-uri. Artistul este oglinda lor. Descrie totul cu detalii, redă adevărate scenarii vizuale, entuziaste. (…) 20/22. Douăzeci de ani de texte este cronica cea mai acută a României, aşa cum a văzut-o şi a scris-o unul dintre cei mai importanţi artişti vizuali ai momentului", este de păre Daria Ghiu.

Dan Perjovschi s-a născut pe 29 octombrie 1961, la Sibiu. Din 1991 este grafician şi ilustrator al revistei 22 şi, în mod constant, autor de cronică de artă plastică în aceeaşi revistă. Cu timpul, articolele sale se transformă în critică dură socială şi politică, iar artistul devine, din 1999, în rubrica „Vis à vis”, un atent observator săptămânal al României contemporane şi al lumii internaţionale.
În anul 2000, publică la Editura Nemira volumul "Vis-à-vis", o primă culegere de articole.

În paralel, devine din ce în ce mai vizibil în Occident şi este considerat astăzi unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani. Este invitat să expună în cele mai mari instituţii de artă ale lumii (MoMA, New York, Tate Modern, Londra, Kunsthalle Basel, Musée d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Paris, Museum of Contemporary Art, Sydney etc.), participă la numeroase evenimente de artă internaţionale (Bienala de la Veneţia, Istanbul, Sydney, Manifesta etc.) şi i se realizează peste 15 cataloage de autor.

În 2004 câştigă un premiu de artă emblematic, Premiul George Maciunas. în Bucureşti, are show-uri de artă (CNDB, Centrul de Introspecţie Vizuală, Galeria Posibilă).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.