Evenimentul Zilei > Economie > Jurnalistul Dan Andronic: „Aduceți-vă aminte că a mai existat o criză care a venit din Rusia”
Jurnalistul Dan Andronic: „Aduceți-vă aminte că a mai existat o criză care a venit din Rusia”

Jurnalistul Dan Andronic: „Aduceți-vă aminte că a mai existat o criză care a venit din Rusia”

Jurnalistul Dan Andronic a fost invitat, joi seară, la România TV, unde a vorbit despre o eventuală criză economică în România.

„Aduceți-vă aminte că a mai existat o criză care a venit din Rusia, una care a venit din China. La ora actuală, la modul cum sunt interconectate economiile și o criză care pleacă din Costa Rica, ca să folosesc un nume cunoscut, poate afecta Europa pentru că balanța deja nu se mai face la nivelul unei țări care este între România și Bulgaria”, a declarat Dan Andronic.

Declarația vine în contextul în care economia mondială ar putea intra în perioada următoare într-o nouă recesiune, însă nu de amploarea celei din 2007-2009, iar punctul nevralgic al României este deficitul bugetar mare, a declarat, miercuri, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, într-o conferinţă de profil.
 
Dăianu a ţinut să sublinieze diferenţa dintre o recesiune tehnică, adică două trimestre consecutive de scădere, şi una propriu-zisă, când economia se duce pe teritoriu negativ.
 
„Deci în primul rând trebuie spus acest lucru: recesiunea tehnică nu echivalează cu recesiunea propriu-zisă. Ea se poate transforma într-o recesiune propriu-zisă, dacă ai un cocktail de circumstanţe de genul: corecţii majore pe plan internaţional, o perioadă de revenire economică în SUA de nouă ani – este o perioadă de revenire lungă în raport cu ceea ce arată istoria revenirilor economice, iar aceste corecţii sunt inevitabile la un moment dat. Întrebarea este dacă aceste corecţii rămân într-un teritoriu nefiresc, vor fi simple corecţii sau vor conduce la o recesiune în economia globală”, a afirmat Dăianu.
 
Totodată, acesta a ţinut să precizeze că o eventuală criză mondială se va reflecta automat şi la noi.