Evenimentul Zilei > Sport > „Dacă Omer a fost la Budapesta, atunci e nasol!”
„Dacă Omer a fost la Budapesta, atunci e nasol!”

„Dacă Omer a fost la Budapesta, atunci e nasol!”

Scandalul încercării de mituire a arbitrilor danezi Mar tin Gjeding şi Mads Hansen la meciul de handbal România - Muntenegru (disputat vara trecută, în barajul pentru Mondiale) nu este încheiat.

O primă consecinţă este tensionarea relaţiilor (şi aşa reci) dintre Aihan Omer, selecţionerul tricolorilor, şi Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Ro mâne de Handbal (FRH).

„Aihan nu mai răspunde la telefon de ruşine”

Printre multe alte acuzaţii, Gjeding şi Hansen susţin că au fost aşteptaţi în iunie 2008 pe aeroportul din Budapesta de Petru Paleu, fost vicepreşedinte al FRH, şi de Aihan Omer, iar pe drum, spre Oradea, oficialii români le-au oferit 30.000 de euro de fiecare pentru a „trage” cu România. Partida reprezenta returul barajului cu Muntenegru.

În prima manşă, ex-iugoslavii învinseseră cu 31-27. În revanşa de la Oradea, Româ nia a învins cu 29-24 şi s-a calificat, după 14 de absenţă, la turneul final al Mondialelor. Gaţu pare mai indignat de faptul că Omer s-ar fi aflat alături de Paleu, decât de tentativa propriu-zisă de corupţie. „Eu nu bag mâna în foc decât pentru mine! Nu ştiu ce a făcut Paleu, nici măcar n-am ştiut numele acestor arbitri înainte de scandalul ăsta. Dar dacă Paleu l-a luat şi pe Aihan Omer la Budapesta, să-i aştepte pe arbitri… Dacă Omer a fost la Budapesta, atunci e nasol! Văd că Omer nu mai răspunde nimănui la telefon, nici chiar mie. Probabil de ruşine”, ne-a declarat Gaţu, care speră totuşi ca acest caz să nu ia amploare.

„Am fost surprins să citesc ce au declarat nişte foşti handbalişti prin presă, zilele astea. Eu, chiar dacă aş fi convins că Paleu a dat bani, n-aş trâmbiţa asta în stânga şi în dreapta. M-aş gândi că riscăm să fim excluşi din toate competiţiile europene”, a mai declarat Cristian Gaţu, cu trimitere la reacţiile lui Vasile Stângă şi Gheorghe Tadici, care au ridicat semne de întrebare cu privire la ones titatea lui Petru Paleu.

Arbitrii, scoşi ţapi ispăşitori

Gaţu crede că este posibil ca, până la urmă, Martin Gjeding şi Mads Hansen să fie sancţionaţi pentru că au lansat la adresa unei federaţii acuze pe care nu le pot susţine. Până în acest moment, Federaţia Europeană de Handbal nu i-a audiat pe cei doi. Comisia de Competiţii a EHF s-a întrunit acum trei zile, pentru a analiza cazurile de corupţie care au „transpirat” în presă. Forul handbalistic european a precizat, într-un comunicat, că o decizie oficială se va anunţa duminică, la Viena, după şedinţa Comitetului Executiv. 

"Eu, chiar dacă aş fi convins că Paleu a dat bani, n-aş trâmbiţa asta în stânga şi în dreapta. M-aş gândi că riscăm să fim excluşi din toate com petiţiile europene."
Cristian Gaţu
preşedintele Federaţiei Române de Handbal