Daca vreti ca pagubele provocate de o calamitate naturala sa fie despagubite integral, trebuie sa incheiati o alta polita, mai scumpa decat cea obligatorie.
De la 1 iulie 2007, oricine detine o proprietate imobiliara va fi obligat sa incheie o polita de asigurare. Insa, prin aceasta, fiecare proprietar va primi maximum 20.000 de euro, chiar daca pagubele sunt mai mari. Companiile de asigurari ofera diverse polite de asigurare, diferite de cele obligatorii. In functie de riscurile acoperite, este stabilita si prima de asigurare, adica suma platita anual pentru polita respectiva.
Mai multe tipuri de polite
Fiecare companie isi stabileste pretul pentru fiecare polita de asigurare in functie de marimea imobilului, anul in care a fost construit, materialele de constructii si altele. Costul unei asigurari pentru un apartament de doua camere porneste de la 50-60 de euro si poate depasi 100 de euro.
De obicei, politele de asigurare pentru persoane fizice sunt impartite in trei categorii. Prima polita si cea pentru care clientul plateste cel mai putin acopera riscuri mai mici, respectiv daunele provocate de incendiu, explozie sau de fenomene naturale precum trasnetul, dar si riscuri rare cum ar fi caderea de corpuri ori a aparatelor de zbor. Unele companii includ in aceasta polita si daunele provocate de intrarea prin efractie.
Toate riscurile acoperite
O alta asigurare ofera proprietarului despagubiri in cazul in care imobilul este afectat de fenomene naturale mai puternice - furtuna sau grindina - si acopera reparatiile necesare in cazul unor inundari provocate de apa din conducte, refulare, dar si cele provocate prin vandalism. Desigur, ultima are un pret mai mare decat cea anterioara.
Majoritatea companiilor au o polita de top ce acopera riscurile de mai sus, dar si pe cele ale unui cutremur sau ale inundatiilor. Astfel, daca vreti sa fiti despagubiti si in cazul unui cutremur, atunci trebuie sa cumparati polita mai scumpa.
De exemplu, o asigurare Eurocasa Completa incheiata la Generali acopera atat riscuri de baza, cat si riscurile de calamitati naturale, precum si daune cauzate tertilor. Astfel, pentru o locuinta din 1986, evaluata la 100.000 de euro, proprietarul va plati 198 de euro pe an. La Omniasig, o polita de asigurari pentru un apartament de aceeasi valoare, dar construit in ultimii zece ani costa 145 de euro si acopera de la riscurile de baza pana la cutremur.
Asigurare conditionata
Clientul poate incheia o asigurare conditionata, prin ceea ce specialistii in domeniu numesc fransiza. „Fransiza reprezinta partea din risc care ramane in sarcina asiguratului in cazul producerii unei daune”, explica Marius Onofrei, director PR la Allianz Tiriac. Astfel, proprietarul poate opta pentru un procent din valoarea pagubei, iar in functie de acest procent scade si valoarea primei de asigurare. Spre exemplu, proprietarul unei locuinte a carei valoare este de 80.000 de euro incheie cu Allianz Tiriac o polita de asigurare cu mai multe categorii de riscuri incluse.
„Pentru aceasta polita va plati 136 de euro pe an. Daca persoana asigurata preia o parte din risc de 1a din suma asigurata, adica 800 de euro, prima de asigurare scade la 122 de euro pe an. Asiguratul accepta ca, in cazul producerii unei daune, asiguratorul sa achite despagubiri pentru valoarea daunei ce depaseste 800 euro. Astfel, in cazul unei daune care se ridica la o valoare totala de 10.000 euro, asiguratul primeste de la asigurator 9.200 euro”, explica Marius Onofrei.
De la 1 iulie
Polita obligatorie pentru locuinte
> Proprietarii caselor din piatra, lemn sau chirpici vor plati 10 euro si vor primi despagubiri de pana la 10.000 de euro
> Cei care detin apartamente si imobile din caramida arsa trebuie sa plateasca 20 de euro si pot primi depagubiri de maximum 20.000 de euro.
> Cine nu-si asigura imobilul risca o amenda de minimum 100 de lei.