Evenimentul Zilei > International > Cutremurul din Nepal. Nu există informaţii sigure despre alipiniştii români aflaţi în expediţie pe Everest
Cutremurul din Nepal. Nu există informaţii sigure despre alipiniştii români aflaţi în expediţie pe Everest

Cutremurul din Nepal. Nu există informaţii sigure despre alipiniştii români aflaţi în expediţie pe Everest

Trei alpinişti români se aflau în expediţie pe Everest, în momneutl producerii cutremurului de 7,9 grade din Nepal. Despre aceştia nu există până în acest moment nicio informaţie sigură, a transmis Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare.

"Până la ora emiterii comunicatului (15:00 ora României), singurele informaţii sigure provin de la alpinistul român Alex Găvan, aflat la ora producerii seismelor în Tabăra de Bază Sudică a Everestului, care a postat pe contul său de Twitter: „Everest base camp huge earthquaqe then huge avalanche from pumori. Running for life from my tent. Unhurt. Many many people up the mountain”. (Cutremur puternic în Tabăra de Bază Everest apoi avalanşă puternică dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viaţa. Sunt bine. Mulţi oameni pe munte)", arată Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare, într-un comunicat.

Alţi trei români se aflau în expediţie pe Everest, în momentul producerii cutremurului. Aceştia sunt Teofil Vlad – pe faţa Nordică, Zsolt Torok şi Justin Ionescu – pe faţa Sudică.

"Din ultimele informaţii primite de la ei, putem PRESUPUNE următoarele: Zsolt Torok şi Justin Ionescu ar putea fi alături de Daniel Mazur în C1 (informaţie neconfirmată). Teofil Vlad s-ar afla în Tabăra de Bază Avansată de pe faţa Nordică a Everestului (informaţie neconfirmată), unde condiţiile de producere a avalanşelor sunt reduse", a transmis Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare.

Citeşte şi: Cutremur DEVASTATOR în Nepal. Aproape 600 de oameni au murit. Doi alpiniști români, surprinși de seism pe Everest