Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur de 6,3 grade. Ce provincii au fost cel mai puternic afectate?
Cutremur de 6,3 grade. Ce provincii au fost cel mai puternic afectate?

Cutremur de 6,3 grade. Ce provincii au fost cel mai puternic afectate?

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a zguduit regiunea Mindanao din Filipine.

Un cutremur de 6,3 grade a avut loc sâmbătă seară în Filipine, în regiunea Mindanao, potrivit Centrului Seismologic Mediteranean European (EMSC), citat de agenţia de presă Reuters. Seismul a avut loc la adâncimea de 473 de kilometri.

Institutul Filipinez de Vulcanologie şi Seismologie.a transmis că nu există risc de producerea unui tsunami.

„Ţinând cont de datele existente, nu există risc de producere a unui tsunami”, au tranmis specialiștii filipinezi.

Cutremurul a fost simţit în provinciile Sarangani şi Cotabato. Nu au fost raportate victime sau daune materiale semnificative, scrie Agerpres.


Un cutremur a zguduit România în noaptea de joi spre vineri. Seismul s-a produs în zona Vrancea, a anunțat  INFP.

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri și a avut magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 89km E de Brașov, 93km S de Bacău, 104km NE de Ploiești, 105km V de Galați, 109km NV de Brăila, 153km N de București, 172km S de Iași, 177km NE de Pitești, 202km E de Sibiu, 214km SV de Chișinău.

În anul 2020, cel mai puternic seism a avut loc pe 31 ianuarie, tot în Vrancea. S-a produs la o adâncime de 121 de kilometri şi a avut o magnitudine de 5,2. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

În anul 2018, în data de 28 octombrie, a avut loc în România, în judeţul Buzău, un cutremur de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind, de asemenea, resimţită şi în Capitală. A fost cel mai mare cutremur de pe teritoriul României în ultimii ani.

Specialiștii consideră că zona Vrancea este un stadiu final al unei foste zone de subducție. Toate cutremurele din această zonă au același tip de plan de falie, orientat NE-SV.

Cele mai puternice seisme din zona Vrancea, care s-au soldat și cu pierderi de vieţi omeneşti, s-au înregistrat la 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 (a avut adâncimea focarului de 122 km şi magnitudinea de 7,4 pe scara Richter) şi 4 martie 1977 (adâncimea focarului fiind de 93 km şi magnitudinea de 7,2 pe scara Richter).

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: