CURTEA SUPREMĂ: Termene de pe o zi pe alta în dosarul Becali - Babiuc
- Virgil Burl ă
- 9 ianuarie 2012, 14:40
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit ca dosarul schimburilor de terenuri ale MapN în care sunt judecaţi Victor Babiuc şi Gigi Becali să se judece aproape în fiecare zi. Astfel, începând cu data de 3 ianuarie 2012, au fost acordate patru termene. Al cincilea se va judeca mâine iar următorul este stabilit pentru data de 12 ianuarie. Asta deoarece dosarul se prescrie în iulie.
Graba judecătorilor în cazul acestui proces de corupţie este justificată de perioada scurtă care a mai rămas până la prescrierea faptelor. În decembrie anul trecut, şefa Secţiei penale a ÎCCJ, Corina Jîjîie, declara în cadrul unui seminar anticorupţie că acest dosar va fi judecat în regim de urgenţă, având în vedere că termenul de prescripţie este iulie 2012. "Acest dosar se va judeca timp de 10 -11 zile, consecutiv, în fiecare zi", declara pe 8 decembrie anul trecut, Corina Jîjîie.
Acuzaţii grave
În acest dosar sunt judecaţi Dumitru Cioflină, fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi fost şef al Marelui Stat Major General, Victor Babiuc, fost ministru al Apărării, fiica acestuia, Ioana Babiuc şi finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali. DNA a cerut, în septembrie 2007, Comisiei speciale de la Cotroceni aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Apărării Victor Babiuc. El este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită. Ioana Cristina Babiuc este acuzată de complicitate la luare de mită, iar Becali de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Schimburi de terenuri cu voia miniştrilor
Potrivit procurorilor, în perioada 1996 - 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari. Cioflină şi Babiuc au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN şi Becali, în defavoarea statului. Avertizări deşarte
Deşi funcţionari din cadrul ministerului au atras atenţia cu privire la diferenţa de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului şi lipsa utilităţii terenului de la Ştefăneştii de Jos pentru MapN, cei doi responsabili au făcut presiuni pentru urgentarea schimbului. Scuza acestora a fost aceea că la Ştefăneştii de Jos trebuie construit un punct de comandă şi chiar au inclus în Planul de apărare al ţării pentru perioada 1997-2000 acest proiect, dar nu a fost aprobat niciodată. În iunie anul trecut, trei judecători de la aceeaşi instanţă au decis restituirea dosarului la DNA pentru nelegala sesizare a preşedintelui României în vederea începerii urmării penale. Completul de cinci al ÎCCJ a stabilit că această cauză să se judece în continuare la instanţa supremă.