Amputarea CCR, publicată în Monitorul Oficial. Din acest moment, Ordonanţa Guvernului Ponta este INATACABILĂ

Amputarea CCR, publicată în Monitorul Oficial. Din acest moment, Ordonanţa Guvernului Ponta este INATACABILĂ

Potrivit expunerii de motive, Curtea Constituţională nu permitea Parlamentului să funcţioneze. Odată schimbat şi Avocatul Poporului, nimic nu mai stă în calea Ordonanţelor de Urgenţă emise de Guvernul Ponta.

Guvernul a publicat deja în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă prin care limitează atribuţiile Curţii Constituţionale şi nu-i mai permite să se pronunţe asupra hotărârilor parlamentului.

Până acum, Curtea Constituţională se putea pronunţa asupra "regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului".

Prin modificarea adoptată ieri de către guvernul Ponta, la Curte mai pot fi atacate doar regulamentele Parlamentului. Potrivit expunerii de motive, emiterea unei ordonanţe de urgenţe care să modifice atribuţiile Curţii Constituţionale a fost necesară întrucât competenţele acestei instanţe duceau la "disfuncţionalităţi în funcţionarea Parlamentului".

Ne puteți urmări și pe Google News

Această ordonanţă nu poate fi atacată la Curtea Constituţională decât de către Avocatul Poporului. În acelaşi monitor în care s-a publicat acest act legislativ, apare însă şi hotărârea parlamentului de schimbare a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, cu Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD.