După criticile recente că nu-i pun în practică deciziile, Curtea îi atenţionează pe aleşi că schimbă radical forma legilor între Senat şi Camera Deputaţilor, încălcând Constituţia.

Judecătorii critică implicit practica trecerii, în momentele politice-cheie, a câte unui amendament sensibil prin Camera cu putere decizională, fără ca subiectul să fi fost discutat în prealabil în prima Cameră sesizată. Pe acelaşi tipar au fost schimbate şi regulile referendumului în timpul suspendării preşedintelui, în mai 2007. Atunci Curtea a girat însă pentru constituţionalitatea procedurii.

O nouă lege neconstituţională

Noul avertisment pentru aleşi a venit pe fondul scoaterii în afara Constituţiei a modificărilor aduse recent de PSD-istul Eugen Nicolicea la legea răspunderii ministeriale. Prin acest act normativ, contestat de PDL la Curte, anchetarea miniştrilor-parlamentari ar fi depins de avizul preşedintelui, dar şi de o sesizare a ministrului justiţiei către Camera din care aceştia făceau parte.

Potrivit unui comunicat de presă, neconstituţionalitatea vine din faptul că „varianta adoptată de Camera Deputaţilor (în calitate de Cameră decizională) cuprinde modificări şi completări semnificative faţă de proiectul adoptat de Senat“.