Cursuri de tangou,în mansardă

Cursuri de tangou,în mansardă

În fiecare luni, podul clubului La Scena prinde viaţă în paşi aprigi şi acorduri de muzică argentiniană. Bucureştenii vin la dans ca să uite de stres sau să se pregătească de nuntă.

Singuri sau perechi, încep să se adune cu puţin înainte de ora 19.00. În scurt timp, podul din lemn al casei boiereşti de pe Calea Călăraşilor devine neîncăpător. Fetele îşi schimbă încălţămintea de stradă cu pantofi cu toc înalt. Aparatele de aer condiţionat huruie în surdină, încercând să facă faţă căldurii emanate de acoperişul încins. La începutul fiecărei săptămâni, în podul restaurantului La Scena, instructoarea Alina Dumitrescu reînvie un dans care a făcut istorie şi continuă să vibreze în sufletul îndrăgostiţilor de muzică, eleganţă şi pasiune. Tangoul.

Simplu, din trei paşi

Lecţia începe cu exerciţiile de postură: cursanţii merg în cerc, păşind ritmic. Apoi, din boxe încep să se reverse acordurile unei melodii vechi. Perechile se formează spontan şi încep să danseze. „Atenţie la postură! Nu vă uitaţi la picioare!“, îi atenţionează profesoara. Când cineva greşeşte, zâmbetul îl dă imediat de gol. Iar tangoul e un dans greu: uneori, toată lumea zâmbeşte. Alina Dumitrescu şi partenerul ei, Cătălin Văleanu, se învârtesc neobosiţi printre cursanţi. Ţin ritmul călcând apăsat şi bătând din palme. Picioarele lor păşesc neauzit şi graţios, iar mişcările sunt mereu imprevizibile. Comunică prin priviri, iar tălpile le răspund fără nicio ezitare. „Sunt trei paşi: în faţă, în spate şi lateral. Şi mai sunt şi nişte rotiri. Tangoul e un dans de improvizaţie. Ceea ce face dansul ăsta să se întâmple e muzica“, defineşte Alina, simplu, cel mai complicat şi spectaculos dans de societate.

„Uiţi de tot. Ţi se goleşte mintea“

Concentrarea şi căldura fac să le apară dansatorilor amatori brobonele mici pe faţă. „OK, dau drumul la muzică, da?“, întreabă instructoarea, după o pauză de explicaţii. Nu răspunde nimeni. Toată lumea repetă cu înfrigurare noua mişcare învăţată - „cross“ - cu muzica în minte, fredonând, pe şoptite, refrenul „es mi calvario“. „A învăţa tangou e ca şi când înveţi să mergi din nou, după o altă logică“, spune un tânăr transpirat, cu faţa roşie de efort. „La început eşti stresat, te gândeşti că o să te faci de râs, că o să te împiedici, că o să-ţi calci partenera pe picior sau că o să arăţi ca un răţoi. Dar în momentul în care auzi muzica şi simţi mâna partenerei în mâna ta, uiţi de tot. Ţi se goleşte mintea“, explică el entuziasmat. Pentru unii, a învăţa tangou e împlinirea unei dorinţe mai vechi, când, copii fiind, priveau fascinaţi la televizor cuplurile de dansatori pasionali. Pentru alţii, e o ocazie bine-venită de a se destinde şi de a face mişcare înaintea unei săptă mâni întregi de muncă. „Oamenii vin ca să evadeze. E un hobby frumos, îi ajută să scape de stres“, spune Adela. Ea însăşi a venit aici în urmă cu patru luni, pentru a face ceva frumos în timpul liber şi a început să se simtă în pod ca într-o familie, ce-i drept numeroasă: în unele zile, se adună până la 50 de dansatori. Preţul unei şedinţe este 15 lei, iar al abonamentului lunar, cu patru şedinţe, este de 50 de lei. Cursul pentru începători se ţine în fiecare zi de luni.

MODĂ

Valsul e pe val

Cei care vor să-şi exerseze mişcările pot opta pentru dansuri de societate (tangou, vals lent, vals vienez, Slow- Fox, Quick-Step), latino (Salsa, Merengue, Cha-cha, Samba, Passo-Doble), dans sportiv sau Rock’n’Roll - puse la dispoziţie de mai multe şcoli din Capitală. Cursanţii au vârste cuprinse între 24 şi 30 de ani, dar sunt şi persoane de 15 sau de 55 de ani care se înscriu la dans. „În ultima perioadă au fost la mare căutare pachetele pentru nuntă, dansuri cum ar fi valsul vienez, tangoul“, spune Costin Mihaiu, reprezentant al şcolii „PRO Swing“. Un astfel de pachet - un abonament valabil cinci săptămâni, cu două şedinţe pe săptămână - costă 200 lei. „Suntem foarte solicitaţi pentru vals, dar predăm şi dansuri mai puţin celebre, cum ar fi Bachata, Rueda de casino sau Jive“, spune Sorin Rădan, instructor la „Let’s Dance“. Aici, un abonament pe trei luni (24 de şedinţe) costă 280 lei. Pentru cei interesaţi, prima lecţie e gratis.

Ne puteți urmări și pe Google News