Pentru multă lume, la alegerea unui aragaz de calitate, primează și calitățile și funcțiile cuptorului. În ultima vreme, tot mai multă lume merge pe combinația aragaz cu cuptor electric, indiferent că plita e pe gaz sau tot pe curent.

Motivele? Un cuptor electric este mai ușor de folosit și oferă rezultate mai bune decât cuptorul pe gaz. Nu la fel de clare sunt lucrurile atunci când vorbim de plită, însă.

Cuptor electric – oferte

Caracteristicile unui cuptor electric sunt legate de capacitatea acestuia și de numărul de funcții. Capacitatea, sau volumul, cuptorului poate fi de la 30 la 70 de litri, iar cele mai importante funcții sunt programarea automată pentru gătit (pentru prăjituri, aluaturi etc.), grill-ul, rotisorul, convecția aerului fierbinte (ajută la distribuția optimă a căldurii în interior), programele eco (speciale pentru un consum minim de energie), autocurățarea (cuptorul se curăță singur, cu o apăsare de buton) etc. Grill-ul, rotisorul și funcția de convecție sunt esențiale, pentru că ajută la gătirea corectă și uniformă a diferitelor feluri de mâncare. 

În funcție de bugetul cu care ai plecat la drum când ai decis să-ți cumperi un aragaz cu cuptor electric, ai mai multe variante: există aragazuri cu cuptor electric dublu, ce oferă posibilitatea de coacere a mai multor feluri de mâncare în același timp. Dacă crezi că această funcție îți este utilă, optează pentru un asemenea model, dacă nu, ia-ți un aragaz ieftin cu cuptor electric convențional, pentru că vei cheltui mai puțin.

Cuptor electric eMAG

Dacă îți permiți însă să plătești ceva mai mult pentru aragazul tău cu cuptor electric, ar trebui să optezi neapărat pentru un cuptor cu funcție de curățare automată. În loc să pierzi timp și efort în frecarea cuptorului pe interior, acesta poate avea un sistem de curățare catalitică, pirolitică sau cu aburi. Sistemul de curățare catalitică este un sistem prin care cuptorul electric conține niște plăci groase din email care atrag grăsimea și murdăria și o descompun. Problema este că aceste plăci trebuie înlocuite o dată la câteva luni, lucru care înseamnă o cheltuială în plus. Totuși, este cel mai elegant sistem de curățare pentru că nu trebuie să faci absolut nimic, iar cuptorul va rămâne curat mereu.

Curățarea pirolitică presupune încingerea cuptorului la o temperatură de 500 grade Celsius, astfel încât depunerile de alimente se transformă pur și simplu în cenușă pentru a le putea apoi curăța mult mai ușor cu o simplă lavetă umedă.

Curățarea automată cu aburi a apărut destul de recent la cuptoare și presupune, după cum probabil ghicești, activarea unui program special de curățare prin care apa introdusă într-un compartiment special se transformă în aburi și curăță astfel pereții cuptorului. Bineînțeles, toată murdăria se va aduna tot într-un spațiu dedicat de unde o vei putea absorbi/curăța cu o cârpă sau lavetă.

Avantajele unui cuptor electric:

– Deoarece un cuptor electric se încălzește și se răcește încet, căldura radiantă produsă este destul de constantă și uniformă, cu mai puține vârfuri și scăderi de temperatură.

– Interiorul unui cuptor electric rămâne uscat, ceea ce ajută alimentele să se rumenească și să devină maro auriu.

– Când bobinele sunt complet aprinse, este o căldură mai puțin intensă, deci nu trebuie să îți faci griji la fel de mult cu privire la arderea alimentelor în partea inferioară.

– Un cuptor electric costă mai puțin decât cuptoarele cu gaz.

Dezavantajele unui cuptor electric:

– Spre deosebire de căldura de la gaz, un cuptor electric durează puțin până se încălzește la temperatura maximă.

– Mâncarea ta se poate rumeni cu ușurință într-un cuptor electric.