Marea majoritate a ouălor pe care românii le cumpără de la magazine reprezină, în proporţie de 90%, un real pericol pentru consumatori, potrivit reprezentanţilor Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), citaţi de Antena 3.
Este vorba despre ouăle marcate cu cifra trei la începutul codului, care ar proveni de la ferme unde condiţiile în care trăiesc găinile nu sunt tocmai cele mai bune. Producţia ouălor este industrială, păsările fiind ţinute în cuşti, fără lumină naturală, hrănite cu furaje şi chiar sedate. Cifre de la zero la trei Potrivit directorului ICA, Gheorghe Mencinicopschi, aceste condiţii fac ca ouăle să conţină un nivel ridicat de hormoni ai stresului, care sunt transmişi şi consumatorului.
În general, ouăle din comerţ sunt marcate cu patru cifre, zero fiind grupa cea mai indicată a produselor ecologice. Numărul unu la începutul codului ştanţat pe ouă indică faptul că provin de la găini ţinute în aer liber, iar cifra doi este folosită pentru marcarea produselor de la păsări crescute pe sol. Potrivit cerinţelor Uniunii Europene, în trei ani, condiţiile în care sunt crescute găinile în ferme vor trebui mult îmbunătăţite.