Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum vrea PSD să liniştească românii care vor fi concediaţi: patru luni de somaj în plus şi eliminarea unor taxe
Cum vrea PSD să liniştească românii care vor fi concediaţi: patru luni de somaj în plus şi eliminarea unor taxe

Cum vrea PSD să liniştească românii care vor fi concediaţi: patru luni de somaj în plus şi eliminarea unor taxe

Senatorul social-democrat-Alexandru Cordoş a iniţiat un proiect de lege care prevede prelungirea indemnizaţiei de şomaj cu patru luni pentru persoanele care vor rămâne fără loc de muncă până pe 30 iunie 2015, potrivit unui proiect de lege aflat pe masa senatorilor.

Parlamentarul spune că este nevoie de o asemenea măsură legislativă „pentru a asigura un climat de protecţie socială salariaţilor care urmează a fi concediaţi şi pentru a preîntâmpina iminenţa unor tensiuni sociale„.
Pe lângă măsura de prelungire a perioadei de acordare a ajutorului de şomaj, Cordoş mai propune acordarea de scutiri de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate atât de angajatori, cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minim 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, fără a afecta calitatea de asigurat a acestora, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, în perioada 2012-2015, dar nu mai mult de 90 de zile în fiecare an.
În plus, indemnizaţiile acordate salariaţiilor, pentru întreruperea activităţii angajatorului, nu vor fi incluse „în veniturile salariale şi nu vor fi impozabile, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în fiecare an”, se mai prevede în proiectul de lege.
„Măsurile vizează interesul public şi prezintă elementele unei situaţii extraordinare, ce nu suferă amânare, impunând adoptarea de măsuri imediate pentru reglementarea unor măsuri de protecţie socială. În această ordine de idei, oportunitatea promovării proiectului de Lege, cu procedură de urgenţă în Parlament, trebuie analizată şi în contextul măsurilor de protecţie socială la care s-a angajat Parlamentul, pentru reducerea presiunilor şi riscurilor determinate de evoluţiile economice interne şi externe„, explică Alexandru Cordoş de ce este nevoie de noua reglementare.
Citiţi şi:

  • Protest la Braşov. Angajaţii Poştei se tem de concedieri şi reduceri de salarii
  • Proteste la Oltchim, după oprirea producţiei. „Să vină Ponta aici!”. Roibu a demisionat
  • TVR demarează miercuri procedurile de concediere a angajaţilor
  • RATB şi RADET trimit în şomaj 6.500 de oameni
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: