Cum va arăta taxa pe tranzacţii financiare din Ungaria. Bir şi pe schimbul valutar

Cum va arăta taxa pe tranzacţii financiare din Ungaria. Bir şi pe schimbul valutar

Asociaţia Băncilor din Ungaria a ajuns la un acord cu guvernul de la Budapesta privind taxa pe tranzacţii financiare, scrie Portfolio.hu.

Potrivit unui document obţinut de publicaţia citată, noua taxă va fi extinsă şi la casele de schimb valutar. Ministerul Economiei doreşte să extindă acest nou bir şi pe tranzacţiile cu bani cash care au loc între firme, începând cu 1 iulie 2013.

Potrivit draftului documentului, taxa pe tranzacţii financiare va fi limitată la 6.000 de forinţi maghiari (20,8 euro) pe tranzacţie. Valoarea impozitului trebuie indicată pe extrasele de cont bancar.

Ce modificări ar mai putea apărea Acordul băncilor cu guvernul stipulează ce tip de tranzacţii va fi exceptat de la noul bir. Aici sunt incluse tranzacţiile de servicii de investiţii, cele între companiile mamă şi companiile fiice (finanţare intragrup), transferurile făcute de fondurile de investiţii către clienţii lor, plăţile pe care le fac clienţii în propriile lor conturi bancare şi creditele. Scutirea pentru împrumuturi nu a fost cuprinsă încă în noul proiect de act normativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt aspect neclar este taxarea caselor de schimb valutar, care nu deţin licenţă de furnizori de servicii financiare complete, aşa cum este cazul băncilor comerciale. Casele de schimb valutar ar putea fi impuse să plătească o taxă de 0,1% din tranzacţie. Însă din informaţiile Portfolio.hu, Ministerul Economiei ia în calcul posibilitatea ca rata de taxare să fie stabilită la 0,2%.

Totodată, noile reglementări ar putea limita tranzacţiile în numerar de la 5 milioane de forinţi (circa 17.500 euro) până la 1,5 milioane de forinţi (5.200 euro) pe transfer. O propunere a fost ca angajatorilor să li se ceară ca salariile să fie plătite în numerar.

Asociaţia bancară a precizat că, din informaţiilor sale, nu se preconizează extinderea taxei la banca centrală şi la tranzacţiile cu Trezoreria Statului.