Cum se va încheia partajul cu scandal al Columbenilor: ea liberă, el cu banii

Cum se va încheia partajul cu scandal al Columbenilor: ea liberă, el cu banii

Dacă Irinel nu acceptă o negociere, Monica ar putea obţine cel mult o pensie alimentară pentru fetiţă, în valoare de 1.000-2.000 de euro/lună, spun specialiştii. Şi aceasta doar dacă obţine custodia Irinei.

Monica n-o să vadă nici un ban de la Irinel Columbeanu, iar acesta o va pierde pe Irina, care va fi dată în custodia mamei sale. Acestea sunt pronosticurile unui expert, avocata Mariana Ştefan, cu o vastă experienţă în procesele de divorţ. Ea a făcut o analiză amănunţită a mizelor puse în joc în partajul Columbenilor.

Dincolo de spectacolul monden pe care acest divorţ l-a stârnit, partajul Columbenilor reprezintă un ghem de interese foarte încâlcit. Odată cu acest caz, publicul larg poate înţelege cum se decide împărţirea averii atunci când divorţează o familie foarte bogată.

Munca Monicăi în gospodărie va fi evaluată de instanţă

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă cei doi nu ajung la o înţelegere, partajul rămâne în sarcina judecătorului. Se iau în considerare bunurile comune obţinute în timpul căsătoriei.

"O problemă este că aceste bunuri se timbrează cu 3% din valoarea masei partajabile", precizează avocata Mariana Ştefan.

Monica ar putea obţine 50% din bunurile şi veniturile obţinute în timpul căsătoriei, cu condiţia ca Irinel să nu conteste cota de contribuţie a Monicăi, ceea ce nu se va întâmplă. Soţul e hotărât să nu cedeze nici un leu din averea sa.

"Ea mai poate obţine jumătate din dividendele ridicate de Irinel Columbeanu şi neconsumate. Trebuie avut în vedere şi faptul că Monica a stat un an şi jumătate acasă, iar munca «femeii în gospodărie » este evaluată de instanţă. Se apreciază că, dacă soţia stă acasă şi are grijă de copii, de casă, soţul nu putea obţine veniturile pe care le-a avut", detaliază avocata.

Adio, Bentley!

La partaj se prezintă contracte încasate, extrase de cont, dividende şi alte documente care să ateste venituri. E cunoscut faptul că Monica a trăit în lux şi a beneficiat din plin de banii soţului.

"Irinel, în calitate de soţ, era obligat să o întreţină. Dacă domnul Columbeanu a hotărât să aloce o sumă de bani pentru pregătirea profesională a soţiei sale, asta nu înseamnă că Monica îi e datoare!", punctează Mariana Ştefan.

Cei doi, chiar dacă ar avea o firmă în comun, SRL sau SA, părţile sociale sau acţiunile nu se împart. "La fel, nici bunurile pe care le are în proprietate respectiva firmă. În Codul Familiei se prevede că bunurile obţinute în timpul căsătoriei se împart în mod egal. Dar dacă unul dintre parteneri se încăpăţânează, plăteşte taxa de timbru a bunurilor contestate şi demonstrează că are o participaţie mai mare la veniturile familiei. Instanţa ţine cont de participarea fiecăruia", spulberă avocata eventulele gânduri de partaj ale Monicăi.

În concluzie, Monica va mai vedea Bentley-ul revendicat doar în poze, întrucât e proprietatea unei firme.

INTANGIBIL. Monica a cerut un Bentley, dar Irinel ar putea demonstra în instanţă că el a adus banii în casă FOTO: ARHIVA EVZ

Monica ar putea primi un sfert din veniturile lui Irinel

Soarta micuţei Irina va fi decisă de instanţă, iar cutuma, la noi, arată că în majoritatea covârşitoarea a cazurilor copilul rămâne cu mama. Dacă, prin absurd, fetiţa va rămâne la tată, Monica va fi obligată să plătească pensie alimentară.

"Dacă n-are venituri, pensia va reprezenta 25% din salariul minim pe economie. Până în 200 de lei. Dar e puţin probabil să se întâmple aşa", anticipează Mariana Ştefan.

Dacă obţine custodia, Monica poate primi, pentru fiica sa, până la un sfert din veniturile lui Irinel. El poate propune o altă sumă, în concordanţă cu necesităţile reale ale unui copil. Altfel spus, dacă presupunem că soţul câştigă 1 milion de euro întrun an, nu înseamnă că pensia alimentară a copilului va fi de 250.000 de euro. Judecătorul ia în calcul costurile de întreţinere a unui copil şi decide.

În România nu sunt cunoscute cazuri în care pensia alimentară să depăşească 2.000-3.000 de euro.

Columbeanu vrea s-o lase fără nici un ban

Monica are cele mai mari şanse să obţină copilul, e tranşantă avocata.

"Din punct de vedere legal, art. 1 din Codul Familiei spune că: «Statul ocroteşte interesul mamei şi copilului». Din punct de vedere moral, fiica Monicăi trebuie să crească alături de mama sa, ţinânând cont de vârstă, sex şi necesităţile minorei din perioada următoare. Ţinând cont că Irinel nu i-a permis soţiei să-şi vadă fiica, instanţa va sancţiona gestul său întrucât a încălcat dreptul copilului de a avea o relaţie personală cu mama sa!".

Presa a pus indisponibilitatea lui Irinel Columbeanu pentru o negociere pe seama sindromului bărbatului părăsit care are orgoliul rănit. Iar ceea ce l-a deranjat cel mai mult este faptul că Monica a depus prima cererea de divorţ.

BALANŢĂ

Pentru a nu plăti nimic, Irinel îşi va expune pierderile

Ioan Dascălu, avocatul lui Irinel Columbeanu, nu crede că Monica va introduce o acţiune de partaj: "N-are de ce. Nu există bunuri obţinute în timpul căsătoriei. Bentley-ul cerut de Monica este pe o firmă unde sunt amândoi. Aici sunt alte reguli, se aplică Legea Societăţilor Comerciale. Cât priveşte decăderea din drepturi părinteşti, ar fi urât! Instanţele stabilesc o sumă fixă care să-i acopere copilului condiţii optime de creştere şi educare. Eu cred că nu poate fi vorba de mai mult de câteva mii de euro pe lună. Noi sperăm ca Irina să rămână unde e acum. Oricum, veniturile lui Irinel Columbeanu pot însemna pierderi pentru că el are banii în afaceri comerciale şi, în ultimii ani, nu au prea mers".