Cum se obţin certificatele lingvistice internaţionale
- Adam Popescu
- 14 septembrie 2010, 10:28
Cambridge, Toefl, DaF, DELE sunt teste de limbă ce se dau pe tot globul, necesare studiilor în afară ori angajării în diverse companii. Testele sunt concepute de instituţii de prestigiu.
Pentru tinerii dornici să studieze în străinătate la o universitate celebră sau chiar să se angajeze într-o instituţie de prestigiu, obţinerea unui certificat lingvistic este unul dintre paşii cei mai importanţi.
Candidatul se poate pregăti individual sau poate participa la cursuri organizate de centrele de limbi străine din întreaga ţară. Programele ce stau la baza cursurilor, precum şi simulările de teste pe care le fac organizatorii sunt realizate pe baza unor metodologii şi materiale concepute special pentru aceste examene. În cadrul acestor centre, candidaţii află, prin testare, la ce nivel de cunoştinţe se află şi tipul de examen potrivit.
Diplome de limba engleză
Cei interesaţi de un certificat internaţional de limbă engleză pot opta pentru una dintre prestigioasele testări Cambridge, IELTS, Teofl (examen american).
Cele mai prestigioase certificate pe plan internaţional pentru cei ce studiază în limba engleză sunt cele ale Universităţii Cambridge, necesare admiterii în unele universităţi şi colegii, dar şi angajării în companii internaţionale.
Cambridge, valabil toată viaţa, iar IELTS doar doi ani Singura instituţie din România autorizată să organizeze examenele Cambridge este Consiliul Britanic, iar testările au loc la centrele din Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi, Timişoara. Anual, în România se organizează două sau trei sesiuni de examene, iar certificatele Cambridge sunt valabile pe perioadă nelimitată.
La fel de cunoscut, testul IELTS stabileşte nivelul de cunoştinţe pe o scală de la 1 la 9 şi este susţinut de cei ce doresc să studieze sau să lucreze în străinătate în viitorul apropiat, certificatul fiind valabil doar doi ani de la obţinere. Examenul se susţine lunar în Bucureşti şi de două ori pe an la Cluj, Iaşi, Timişoara. Pentru detalii despre examenele Cambridge şi IELTS precum şi cursurile pregătitoare accesaţi www.britishcouncil.org/ro.
Un alt test internaţional cerut de universităţile străine este Toefl, examen american ce costă 150-180 de dolari şi care poate fi susţinut în Bucureşti, Oradea, Timişoara, Arad şi Cluj-Napoca.
Detalii despre acest test se pot obţine accesând site-ul www.fulbright.ro.
Certificate pentru francofoni
Pentru o diplomă de limbă franceză recunoscută internaţional sunt necesare examenele- DELF/ DALF, care se pot susţine la Centrul Cultural Francez. Cei ce doresc să obţină o diplomă anul acesta pot participa la sesiunea 13-14 noiembrie.
Taxa de examinare este de 38-96 de euro. Anul viitor vor fi organizate alte trei sesiuni de examinare. DELE - diplome spaniole Singurele diplome cu caracter oficial care atestă cunoştinţele de limbă spaniolă sunt DELE - Diplome de Spaniolă ca Limbă Străină.
Examenele sunt coordonate de Institutul "Cervantes" din Bucureşti şi se organizează în următoarele oraşe: Bucureşti, Braşov, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Suceava.
Următoarele examene DELE se vor suţine pe 19 şi 20 noiembrie.
Preţurile pentru obţinerea acestor certificate sunt între 150 şi 300 de lei, în funcţie de nivelul pentru care se susţine examenul.
Teste direct în Germania Tinerii care doresc să-şi continue studiile într-o universitate din Germania trebuie să facă dovada cunoaşterii limbii prin unul din testele DSH sau DaF.
De cele mai multe ori, testarea DSH se susţine direct la universitatea germană, la o dată stabilită de instituţia de învăţământ.
Atenţie, nu toate universităţile organizează aceste teste, însă candidaţii pot afla detalii despre modul de obţinere a diplomei accesându-le site-ul.
Testul DaF poate fi susţinut atât în Germania, cât şi în România, la Institutul "Goethe", din Bucureşti, şi în câteva centre din ţară: Universitatea "Babeş Bolyai", din Cluj-Napoca, Centrul Cultural German din Iaşi, Universitatea Tehnică din Timişoara.
Pentru detalii puteţi accesa site-ul www.daad.ro. COSTURI
Test Cambridge: 365-900 de lei
Următoarele sesiuni de examene Cambridge vor avea loc în lunile noiembrie şi decembrie, iar înscrierile se fac la centrele Consiliului britanic.
Preţurile sunt între 365 şi 910 lei, în funcţie de examen, iar plata se face integral în momentul înscrierii. Aceste sesiuni de examinare sunt ultimele din acest an.
Atenţie! Odată înscrişi, nu aveţi dreptul de transfer de la o sesiune la alta şi nici la un nivel diferit. Testele vor fi corectate în Marea Britanie, iar rezultatele pot fi văzute on-line după o lună şi jumătate de la susţinerea examenului.
Candidaţii nu vor vedea lucrările, acestea rămânând definitiv la Cambridge ESOL (organizatorii examenului) din Marea Britanie. În cazul în care candidaţii contestă rezultatul, ei trebuie să se adreseze Consiliului britanic pentru a fi îndrumaţi în această procedură.
3.000.000 de oameni susţin anual examene Cambridge pentru studii sau angajare. Cel mai mare calificativ care se poate obţine este A