Cum se manifesta stresul

Cum se manifesta stresul

Probleme cu memoria, dureri de cap, transpiratii abundente, pete inexplicabile pe piele si chiar halucinatii.

Sunt cateva dintre efectele pe care stresul le poate avea asupra sanatatii. Stresul ataca si pielea, dar si digestia. Persoanele stresate sunt mai sensibile si pot avea mancarimi ale pielii, transpiratii abundente, in special ale mainilor, sau probleme cu parul.

Specialistii avertizeaza ca exista si un sindrom cauzat exclusiv de stres, care se manifesta prin halucinatii. Bolnavii au mancarimi puternice si sunt convinsi ca de vina sunt paraziti care se misca pe piele.

Pentru ca mananca pe fuga, cei stresati sufera adesea si de balonari, si de dureri de cap. Pe lista efectelor pe care stresul le are asupra sanatatii, specialistii mai adauga slabirea memoriei si irascibilitatea.

Un studiu prezentat recent despre starea de sanatate a europenilor arata ca romanii sunt cei mai stresati dintre europeni: 52% dintre romani au o astfel de problema, in timp ce in Olanda doar 16% dintre locuitori se declara stresati, iar in Marea Britanie 23%.

Acnee si pierderea parului. Stresul favorizeaza aparitia acneei si transpiratia abundenta. "Caderea parului la persoanele stresate este cauzata de un spasm vascular la nivelul vasului care inconjoara firul de par. Stresul accentueaza si pruritul cutanat. Practic, cel stresat se scarpina fara un motiv real din cauza accentuarii perceptiei. Cei cu leziuni cutanate au mancarimi mai mari decat in mod normal", explica Mihaela Leventer, dermatolog la clinica Dermastyle din Capitala.

Si acneea este agravata de stres, cei mai afectati fiind elevii, in perioada tezelor, si studentii, in timpul sesiunii. "Adrenalina care se varsa in sange duce la cresterea brusca a secretiei de sebuum, care nu are unde sa se elimine", mai spune Mihaela Leventer.

Transpiratie abundenta a mainilor. Stresul mai poate provoca si o transpiratie excesiva, mai ales a mainilor, din cauza producerii de impulsuri nervoase mai intense si mai frecvente. Nu in ultimul rand, stresul este principalul factor de risc cardiovascular, ducand la depunerea colesterolului pe artere.

Halucinatii vizuale si tactile. Una dintre cele mai grave efecte ale stresului este insa sindromul Ekbom, manifestat prin halucinatii tactile si vizuale. "Bolnavul se scarpina, crezand ca are paraziti care se misca pe piele. Apoi, vine la medic cu pielea rupta, pusa in cutiuta, pentru a-l convinge pe doctor sa o analizeze la microscop si sa depisteze parazitii", adauga Leventer.

Numarul celor cu sindrom Ekbom este in crestere, din cauza nivelului de stres tot mai mare si mai greu de depasit. Tratamentul este recomandat de un psihiatru si consta in administrarea de sedative si anxiolitice, pentru a reduce nivelul de stres perceput.

Greturi si senzatia de nod in gat. Stresul afecteaza inclusiv tubul digestiv, prin cresterea secretiei glandelor digestive, ceea ce mareste aciditatea gastrica. Totodata, stresul provoaca si reflux esofagian.

"Cei stresati pot avea tulburari ale miscarii esofagului. Acestia au senzatia de nod in gat, jena sau dureri la inghitit in spatele sternului. Pot aparea insa si arsuri in spatele sternului si nu este exclus ca o parte din alimente sa vina inapoi", explica Doru Cristian Gavrila, medic internist la Policlinica Nr. 2 din Braila.

Dureri in capul pieptului si balonari. Pentru ca au tendinta sa manance repede, persoanele stresate au o masticatie dificila. Astfel, efortul digestiv este mai mare, muschii stomacului muncesc mai mult, cauzand dureri in capul pieptului si balonari.  

"Daca mananci repede, colecistul nu se mai contracta bine, ceea ce inseamna ca mancarurile mai grase nu se mai digera repede. In consecinta, apar greturi, dureri sub coasta dreapta, dureri de cap si un gust amar", mai spune Doru Gavrila.

Pierderea rabdarii. Stresul afecteaza si memoria, slabind capacitatea de concentrare. "Primele semne de stres sunt pierderea mai rapida a rabdarii. Cei stresati sunt mereu incordati si simt ca nu mai fac fata sarcinilor. Adeseori, cei din jur observa schimbarile fata de comportamentul anterior. Numarul femeilor afectate de stres si anxietate este mai mare decat al barbatilor, insa ei pot face forme mai grave", explica Lena Rusti, psiholog la Mentarex Consult, Bucuresti. 

ALTERNATIVA

Infuzia de maces alunga oboseala

Creste-ti rezistenta la stres cu una-trei lingurite de suc de catina, luate cu un pahar de apa, o data pe zi, iti recomanda specialistii americani citati in volumul "Farmacia naturii", publicat la Editura Reader’s Digest. Sistemul nervos poate fi intarit daca bei doua-trei cani pe zi, timp de maximum patru-sase saptamani, dintr-un amestec de una-doua lingurite de pulbere de radacina de lemn-dulce cu o cana de apa clocotita, mai spun specialistii americani. Pentru oboseala, consuma maces.

"Infuzeaza 2-2,5 grame de macese sfaramate intr-o cana de apa clocotita timp de zece minute, apoi strecoara. Bea trei-patru cani pe zi", mai recomanda expertii. Daca vrei sa faci fata stresului, nu uita nici de suplimentele nutritive, magneziu, potasiu si vitamine din grupul B. Mananca fructe si legume proaspete, nuci, seminte si proteine din carne.

Solutii antistres Nu te enerva cand mananci si pastreaza-ti hobby-urile Pauza de pranz este una dintre solutiile prin care poti diminua efectele stresului."Timpul pentru masticatie trebuie sa fie mai mare si este important sa nu te enervezi cand mananci. Nu asocia cantitati mari de lichide cu altele de alimente solide, deoarece lichidele grabesc avansarea produselor solide in stomac, provocand dureri in capul pieptului", te sfatuieste Doru Cristian Gavrila, internist la Policlinica Nr. 2 din Braila.

Pentru a stopa caderea parului, medicii recomanda suplimente nutritive, vitamine, iar pentru scaderea nivelului de stres, sedative. Pentru tratarea acneei cauzate de stres si a transpiratiei excesive, sunt indicate anxioliticele.

"Poti sa te protejezi de stres daca iti accepti limitele, daca stii sa delegi responsabilitatile si daca imbini activitatile de serviciu cu hobby-uri. Gaseste-ti motivatia interioara si fa plimbari in natura", iti recomanda Lena Rusti, psiholog la Mentarex Consult din Capitala. La fel de important este sa ai grija ca relatiile tale sa fie bazate pe respect.

Ne puteți urmări și pe Google News