Deputatul PNL Tudor Chiuariu a anunţat că USL se va adresa Curţii Constituţionale pentru a aplica legea în vigoare la momentul declanşării referendumului, respectiv Legea 3/2000 în forma modificată prin OUG 41, care nu include condiţia de prezenţă la urne de 50% plus unu.

Această variantă a OUG a fost adoptată de Guvernul Ponta cu o zi înaintea suspendării preşedintelui, ceea ce a marcat practic începerea procedurii de demitere a şefului statului. Apoi, ordonanţa a fost modificată în Parlament şi promulgată în 24 iulie de preşedintele interimar Crin Antonescu.
"Practic, USL atrage atenţia Curţii Constituţionale că aceasta este soluţia, potrivit articolului 15 din Constituţie, care spune că legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile", a precizat Chiuariu.

USL lucrează la "un document
 Totodată, viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a anunţat că juriştii USL lucrează la un document prin care se va explica Curţii Constituţionale că referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu trebuie validat.
"Un grup de jurişti din cadrul USL lucrează la un document care să explice foarte bine situaţia pe care noi o considerăm ca fiind corectă, constituţională şi legală de validare a referendumului", a afirmat Nicolăescu.

Întrebat sub ce formă va fi formulat documentul, liberalul a afirmat că este vorba de o "explicaţie". "Este vorba de o explicaţie pe care vrem să o dăm în plus CCR, ca să aibă o bază suplimentară atunci când va face evaluarea dosarului şi va putea să judece în cunoştinţă de cauză. Noi credem că este o mână întinsă CCR din punct de vedere profesional, intelectual şi legal", a spus Nicolăescu, precizând că o hotărâre în cazul acestui document va fi luată după anunţarea rezultatelor finale de către BEC.
CITIŢI ŞI:

  • Numărătoare paralelă PDL: 45,45% prezenţa la urne. Estimare BEC: 45,92%
  • Antena 3, marea intoxicare: CIFRA scoasă din burtă care să acopere FRAUDA la referendum. Ce ascunde marja de la BEC
  • Dăm 10.000 de euro! Stai cu ochii pe fraude
  • USL pregăteşte o mineriadă la Vila Dante în ziua referendumului. Vanghelie îşi activează combatanţii la "Ziua porţilor deschise". Serviciile secrete sunt în alertă