Cei care lucrează mult timp la computer ar trebui să poarte lentile speciale care să-i protejeze de lumina albastră emisă de monitor.
Iritațiile ochilor sau senzația de nisip în ochi sunt probleme care apar frecvent la persoanele care petrec în jur de opt ore zilnic în fața calculatorului. Ca să nu vă obosiți ochii, este bine să faceți pauze la fiecare oră, să purtați ochelari cu lentile speciale sau să folosiți lacrimi artificiale.
Copiii mai mici de 10 ani nu trebuie să stea la calculator și la televizor mai mult de trei ore pe zi, deoarece vederea este în formare, iar cei care au predispoziție la miopie pot grăbi apariția acestei afecțiuni. Lumină obscură în loc de neoane
Lumina de la neon obosește ochii. „Monitorul calculatorului emite deja lumină, de aceea ar fi bine ca lumina din cameră să fie mai slabă”, afirmă expertul în oftalmologie Martin Sussman.
De asemenea, este bine să folosiți o lampă de birou dacă trebuie să citiți ceva. „Lumina albastră de la monitor este periculoasă pentru ochi. Pot apărea dureri de cap, de ochi, înroșiri ale ochilor sau senzații de scădere a acuității vizuale. De aceea este bine să folosiți filtre office care se fac pe comandă și care sunt recomandate și celor fără dioptrii. Colorația lentilei este ușoară, de 10%- 15% , pe verde, maro sau skylight”, explică Claudia Ștefan, medic oftalmolog la Optiplaza. Prețul unor astfel de lentile variază de la 350 de lei la 800 de lei. Îndreptați-vă privirea de la computer la fiecare oră și faceți o pauză de cinci minute. „Munca la calculator presupune concentrarea privirii la aceeași distanță, timp îndelungat. Faceți o pauză din când în când și uitați-vă în depărtare”, vă sfătuiește Martin Sussman. Hidrata ți-vă și respirați adânc. „Atunci când stăm foarte mult la calculator, există un mușchi care se contractă și obosește. Acesta se relaxează dacă priviți în depărtare sau pe geam”, completează oftalmologul Claudia Ștefan. Dacă stați într-un spațiu foarte mic, puneți-vă pe birou o oglindă de dimensiuni mici și uitați-vă în ea din când în când. Stați la 60 cm de monitor
O altă recomandare este să vă așezați monitorul corect. „Ideal este ca monitorul să fie la o distanță de 45-60 de centimetri de ochi”, mai spune Sussman. De asemenea, aveți grijă să nu vă bată soarele în monitor. „Dacă vedeți mai multe lumini reflectate în monitor înainte de a-l aprinde, înseamnă că este prea strălucitor”, este de părere Sussman. Pentru a bloca lumina excesivă de la soare, acoperiți-vă fereastra cu o perdea. Clipiți mai des, vă mai sfătuiesc specialiștii. În încăperile cu multe computere, aerul este uscat, iar clipitul este metoda naturală a organismului de a lubrifia ochii și de a preveni uscarea lor.
„Prin clipit, se reface filmul lacrimal. Dacă nu clipim cât trebuie, filmul lacrimal se rupe și apare senzația de nisip în ochi sau de înroșire”, spune oftalmologul Claudia Ștefan. Cei care au probleme cu ochii pot folosi lacrimi artificiale.