Pentru a învăţa cu spor sunt utile schemele logice şi listele de cuvinte-cheie. Evitaţi să citiţi dimineaţa şi ascultaţi, în fundal, muzică relaxantă.
Au mai rămas câteva zile până la examenele de admitere! Cei conştiincioşi au început să recapituleze informaţia, ceilalţi "galopează" prin materie cu speranţa că vor avea suficient timp să parcurgă toată bibliografia.
Indiferent de etapa pe care o parcurgeţi şi de cantitatea de informaţie pe care mai trebuie să o acumulaţi, ţineţi cont de câteva trucuri care vă pot ajuta să ieşiţi de la examenul de admitere mulţumiţi şi cu zâmbetul pe buze.
Teoria trebuie asociată cu realitatea Atât ca metodă de învăţare, cât şi ca formă de recapitulare, utilizarea schemelor logice este foarte eficientă. "Recapitularea se face pe baza ideilor esenţiale, după ce, în prealabil, informaţia a fost structurată şi dezvoltată. Fără o arhitectură a informaţiei datele rămân în creier pentru o perioadă foarte scurtă de timp, ceea ce înseamnă că actul de învăţare este inutil", spune profesorul Florin Colceag, specialist în memorare şi învăţare rapidă.
El recomandă, de asemenea, corelarea informaţiilor noi cu cele deja asimilate, precum şi asocierea noţiunilor teoretice cu aspecte din viaţa personală şi din realitatea cotidiană.
Folosiţi grafice
Alexandru Bordea, trainer de citire şi memorare rapidă, recomadă ca pe întreg procesul învăţării şi recapitulării să se folosească grafice şi liste ce conţin cuvinte-cheie.
Bordea spune că unii asimilează mai bine vizualizând scheme, iar alţii acumulează informaţie secvenţial. În cazul celor din urmă, e indicat să se utilizeze listele cu notiţe în care informaţia să "curgă" prin cuvinte reprezentative. "Se citeşte un paragraf, se extrage cuvântul-cheie, la următorul se face la fel până se obţine o listă care sintetizează practic toată lecţia. Este foarte uşor apoi ca ştiind cuvântul-cheie să-ţi aminteşti tot conţinutul".
Nu învăţaţi dimineaţa!
O cameră luminoasă, bine aerisită, cu o temperatură de 22-24 de grade Celsius sunt condiţi i esenţiale învăţării. De asemenea, alegeţi o încăpere fără elemente care să disturbe, precum televizorul ori calculatorul, şi staţi departe de telefonul mobil.
Profesorul Colceag spune că înainte de examene este indicat să se păstreză stilul de asimilare care s-a dovedit eficient de-a lungul timpului. "Unii învaţă bine cu lumină puternică sau în penumbră, unii pe muzică, alţii în linişte, de unul singur sau în colaborare cu un coleg". Profesorul recomandă ca perioadele de învăţare să fie dupăamiaza, seara sau, dacă nu se poate altfel, noaptea. "Studi ile au arătat că nimeni nu învaţă bine dimineaţa, creierul procesează atunci alt tip de informaţii", zice profesorul Colceag.
Învăţarea este ca "împrietenirea cu duşmanul" Când vă aşezaţi la birou, abordaţi o atitudine pozitivă faţă de ceea ce urmează să faceţi. Lăsaţi sictirul la o parte, gândiţi pozitiv şi încercaţi să vă automotivaţi, pentru că orice gând ne gativ împiedică asimilarea de informaţii şi riscaţi să pierdeţi timp preţios compătimindu-vă.
"Uneori e dificil să îţi induci această atitudine, pentru că este ca şi cum ar trebui să te împrieteneşti cu o persoană pe care nu o suferi", spune Alexandru Bordea.
El sugerează două metode de motivare. "Pe unii îi stimulează gândul că, învăţând, vor scăpa de acest stres, iar alţii se ambiţionează când conştientizează cât de rău va fi dacă nu iau examenul. În momentele în care simt că nu mai au niciun fel de interes faţă de cărţile din faţa lor, să-şi repete de câteva ori în minte una dintre cele două idei".
22 de grade Celsius este temperatura optimă a încăperii în care vă pregătiţi pentru examenul de admitere
RESPIRO
Sport şi muzică în pauze
Indiferent cât de ambiţioşi aţi fi în momentul în care vă aşezaţi la birou, nu vă propuneţi să vă ridicaţi de acolo după un număr mare de ore. Randamentul scade odată cu trecerea timpului, iar organismul îşi cere dreptul la pauză.
Puteţi opta pentru învăţarea în "calupuri", programându-vă materia pe ore, iar în pauze reîncărcaţi-vă bateriile relaxându-vă printr-o plimbare, făcând câteva exerciţii fizice sau ascultând muzică. Medicul nutriţionist Corina Zugravu recomadă să consumaţi în pauze un fruct şi să faceţi sport.
"Exerciţiile fizice uşoare îmbunătăţesc funcţiile cognitive", spune medicul. Trainerul de memorare rapidă Alexandru Bordea recomandă, pentru relaxare, ascultarea aşa-numitei muzici "binaurale", care poate fi găsită pe CD-uri sau pe internet.
"Aceste ritmuri reduc stresul şi îmbunătăţesc puterea de concentrare şi pe cea de învăţare. De altfel, specialistul recomandă ascultarea acestui tip de muzică şi în timpul procesului de asimilare de cunoştinţe, nu numai în pauze.
DIFERENŢE
Toceşti sau înveţi?
Blamată la unison de profesori şi elevi, toceala este tehnica de memorare la care apelează elevii şi studenţii care au de învăţat mult într-o perioadă scurtă de timp. Tehnica se bazează pe repetiţie, nu pe înţelegere, iar principalul ei dezavantaj este perioada scurtă în care informaţia rămâne întipărită în minte.
Pregătirea pentru anumite examene nu se poate face, însă, fără toceală. Este cazul materiilor ce conţin formule sau denumiri care pot fi reţinute doar prin repetare, fiind foarte dificilă asocierea cu alte informaţii.
În topul facultăţilor unde este necesară utilizarea acestei metode se află Medicina şi Dreptul, domenii în care trebuie asimilată o cantitate mare de informaţie şi unde memoria bună este mai apreciată decât capacitatea de înţelegere ori creativitatea.
"Recapitularea corectă se face pe baza ideilor esenţiale, după ce, în prealabil, informaţia a fost structurată şi dezvoltată. Fără o arhitectură a informaţiei, datele rămân în creier pentru scurt timp.", FLORIN COLCEAG, specialist în memorare rapidă