Cei care cred că poliţele CASCO acoperă toate riscurile ar face bine să citească actele înainte de a semna "pe nevăzute" contractele de asigurare, pentru că se pot trezi plătind din propriul buzunar unele reparaţii, potrivit revistei "Capital".

Înlocuirea curelei de transmisie, a anvelopelor sau a altor componente uzate ale maşinii nu sunt plătite niciodată de asigurător, indiferent cât de acoperitoare este poliţa CASCO. Acestea sunt decontate de producător dacă maşina este în garanţie şi s-au stricat din cauza unor erori de montaj.

Nu puţine sunt cazurile în care asiguraţii nu ştiu ce acoperiri au cumpărat odată cu semnarea contractului pentru o poliţă facultativă CASCO, mai ales că aceştia se aşteaptă să fie despăgubiţi indiferent de evenimentul produs.

Reclamaţiile aproape s-au dublat

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), numărul de reclamaţii depuse de asiguraţii CASCO a crescut cu 80%, în primele şase luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009. Cu toate acestea, nu se ştie numărul acestor reclamaţii pentru că arbitrul asigurărilor nu l-a făcut public.

Unul dintre cele mai frecvente riscuri care se produce este cel de vandalism, dar acesta nu este acoperit de poliţa de bază. Prin urmare, zgârieturi de chei sau alte astfel de "accidente" nu sunt plătite de asigurător decât dacă proprietarul maşinii pe care s-a făcut CASCO a cerut expres şi protejarea împotriva vandalismului.

Pentru cei care cred că au făcut o afacere bună cumpărând o poliţă ieftină, ar trebui să ştie că una de acest fel exact atât face, adică acoperă foarte puţine riscuri. În ultimii ani unii asigurători chiar au scos pe piaţă astfel de produse, mai ieftine.

Tarife mai mici

Tarifele practicate la acestea au fost reduse prin eliminarea unor riscuri din rândul celor asigurate. Ultima poliţă ieftină lansată pe piaţă este CASCO Basic de la Euroins. Astfel, pentru un autovehicul Dacia Sandero Laureate asigurat la suma de 10.550 de euro, poliţa fără franşize costă 232 de euro pe an.

Poliţa acoperă doar avariile (ciocniri, loviri sau izbiri) provenite din accidente; zgârieturile caroseriei sunt plătite de asigurător numai dacă maşina are şi alte avarii care s-au produs în timpul aceluiaşi eveniment asigurat. Vandalismul sau furtul autovehiculului nu sunt asigurate.

La Generali, poliţa pentru acest autoturism costă circa 472 de euro dacă este cumpărată de un proprietar care se încadrează în tr-una din cele mai bune categorii de risc. Suplimentar, poliţa are şi franşiză de 100 de euro pe eveniment – sumă pe care clientul o suportă din buzunarul propriu în cazul fiecărei reparaţii făcute pe asigurarea auto facultativă.