Prima incasata in noiembrie de seful Alcatel-Lucent pare un fleac pentru cel care, oricum, castiga 2,8 milioane de euro pe an.
O prima de 5,6 milioane de euro, echivalentul salariului castigat timp de doi ani, este pentru presedintele Alcatel-Lucent, Serge Tchuruk, cel care a beneficiat de o astfel de remuneratie, un lucru justificat atunci cand o decizie de moment face cat munca in 24 de luni. Intr-un interviu acordat cotidianului francez „Le Figaro” acesta explica de ce, dupa 11 ani ca director executiv al companiei, era normal sa primeasca o prima echivalenta cu peste 18 milioane de lei.
In noiembrie 2006, Tchuruk a fost inlocuit din functia de director executiv al Alcatel-Lucent si trecut presedinte al Consiliului de Administratie al companiei de telecom, miscare deloc paguboasa pentru acesta, mai ales ca prin contractul sau se stipula ca la sfarsitul mandatului de director sa primeasca o prima echivalenta cu remuneratia sa pe doi ani. Dincolo de acele milioane de euro, singura realizare cu care se mandreste Serge Tchuruk este fuziunea Alcatel cu firma americana Lucent.
„In 1995 mi s-a propus sa conduc Alcatel. Cand mi s-a propus o clauza contractuala prin care urma sa primesc indemnizatia pe doi ani la terminarea perioadei in care o sa fiu director, am acceptat. Prima pe care am primit-o in noiembrie rezulta strict din aplicarea contractului meu”, spune Serge Tchuruk in cotidianul francez.
Daca pentru presedintele CA al Alcatel-Lucent prima este doar o datorie contractuala, pentru marile companii internationale astfel de clauze sunt la fel de firesti. „O prima considerabila la plecarea dintr-o functie de conducere ce echivaleaza cu salariul adunat pe doi ani este o practica raspandita in marile companii internationale si ar fi fost pacat ca piata din Franta sa faca nota discordanta”, considera Serge Tchuruk.
Realizari rasplatite Dupa 11 ani ca director al Alcatel, Tchuruk se mandreste cel mai mult cu fuziunea reusita cu americanii de la Lucent, mai ales pentru ca aceasta alianta le-a permis francezilor sa patrunda si pe piata din Statele Unite.
„Un regret a ramas totusi: ma simt invins cand vine vorba de unele piete largi cum este cea a echipamentelor de securitate. Totusi, eu sunt sigur ca Alcatel-Lucent a reusit sa ajunga in fruntea unei tehnologii care in ziua de azi joaca un rol important in intreaga lume. Acest sector este intr-o transformare continua”, adauga presedintele Alcatel-Lucent. Functia de director al companiei, detinuta pana in noiembrie de Tchuruk, a fost preluata de Patricia Russo, prima femeie la conducerea unei companii listate la bursa.
CARTE CASTIGATOARE
2006, anul schimbarilor Fuziunea Alcatel-Lucent, un pas decisiv facut de cele doua companii in 2006, a insemnat insa schimbari importante atat in conducere, cat si in randul angajatilor. Noua companie la care Alcatel are o participatie de 63% a fost nevoita sa scape de sute de angajati, disponibilizari care au adus dupa ele costuri de cateva miliarde de dolari.
Toate acestea, in conditiile in care grupul era deja ingropat in datorii ce depasesc cinci miliarde de dolari, potrivit presei franceze. Aceasta colaborare le-a dat insa un suflu celor de la Alcatel pentru „a drege” punctul slab recunoscut chiar de conducerea fiirmei, domeniul satelitilor.
Compania a lansat un proiect paralel de alianta cu Thales, un grup electronic francez, specializat in proiectele de aparare, cu activitati in peste 30 de tari. Totodata cu fuziunea Alcatel-Lucent, la conducerea grupului a fost desemnat fostul director general al Lucent, Patricia Russo.