UVA şi UVB sunt razele ultraviolete care acţionează negativ asupra tegumentului. UVA provoacă ridarea prematură şi cresc riscul de cancer de piele. La fel, UVB măresc riscul de producere a cancerului şi, în plus, pot genera arsuri la nivelul stratului superior al pielii. În acest caz, inflamarea şi sensibilitatea cresc şi pot dura până la o săptămână.

Cum prevenim arsurile solare

Prima regulă şi cea mai importantă este limitarea expunerii la soare, pentru început la 15 minute pe zi şi  mărind treptat timpul.

Foarte important pentru a evita arsurile este ca, înainte de expunerea la soare şi în funcţie de tipul de piele, să se folosească creme cu factor de protecţie UVB şi UVA de minim 15. Crema se aplică din două în două ore şi după ieşirea din apă. O altă măsură de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete şi, implicit a arsurilor solare, este folosirea hainelor din ţesături dese şi delicate (bumbac, mătase ori in) de culoare deschisă.

În plus, indiferent de cât de imuni vă simţiţi, evitaţi expunerea la soare între orele "de vârf" 10 şi 15, iar, dacă trebuie să ieşiţi din casă în acest interval orar, purtaţi o pălărie cu boruri largi şi beţi multă apă pentru a vă hidrata.

Ce facem dacă am stat prea mult la soare

În cazul în care aţi suferit o arsură solară, prima măsură este aceea de a tampona zona afectată cu o bucată de pânză înmuiată în apă rece, sau să vă ungeţi cu gel de aloe ori loţiune de calamină. Dacă arsura nu este una severă, puteţi pudra pielea cu mălai.

Pentru a scăpa de efectele arsurilor solare, grecii preparau o loţiune din petale de trandafir şi oţet, despre acesta din urmă ştiindu-se că are efect răcoritor, în timp ce  petalele de trandafir au rol calmant.  Un alt sfat dat de medicii dermatologi este să nu cojiţi piele arsă şi să nu spargeţi băşicile, pentru că vă puteţi infecta. Dacă aveţi arsuri puternice, prima recomandare este să consultaţi un medic sau să mergeţi la o farmacie de unde să cumpăraţi spray sau cremă cu cortizon.

Medicii homeopaţi indică folosirea următoarelor tincturi sau unguente:

  • Urtica, Hypercal sau Calendula unguent – pentru pielea care ustură, dar nu are băşici;
  • Urtica, Hypercal sau Calendula tinctură (1 parte diluată cu 10 părţi de apă) –  pentru orice arsuri solare. Se aplică pe piele imediat şi din abundenţă.

Luaţi zilnic antioxidanţi: beta-caroten, vitaminele C şi E şi seleniu.