Evenimentul Zilei > Justitie > Noi stenograme în dosarul lui Adrian Năstase
Noi stenograme în dosarul lui Adrian Năstase

Noi stenograme în dosarul lui Adrian Năstase

La ultimul termen al dosarului "Zambaccian", în care fostul premier Adrian Năstase este acuzat de luare de mită şi şantaj, judecătorii au arătat că înregistrările din dosar vor fi expertizate de specialiştii INEC (Institutul Naţional de Expertize Criminalistice), la jumătatea lunii noiembrie.

„Evenimentul Zilei” vă prezintă, în premieră, o parte din cele două stenograme depuse la dosar. Protagoniştii sunt Octavian Creţu, acţionar majoritar al Romaqua, producătorul Borsec şi Adrian Năstase. Discuţiile au avut loc pe 13 şi 14 martie 2006, în biroul lui Năstase, la data respectivă el fiind preşedinte al Camerei Deputaţilor.
 Pe diferite canale, Năstase făcea presiuni asupra fostului ofiţer SIE, Ioan Păun, pentru ca acesta să-şi schimbe declaraţia dată la DNA. Ştiind că Păun este bun prieten cu Creţu, Năstase l-a chemat în două rânduri la el în birou pentru a-l determina pe fostul ofiţer (consul al României la Shanghai la momentul respectiv) să nu ofere procurorilor lista tuturor bunurilor achiziţionate din China de Dana Năstase şi Irina Jianu. Creţu s-a dus, doar că, înainte, a trecut pe la DNA, unde i s-au montat microfoane pe corp.
Adrian Năstase: O să vă rog să puneţi telefonu` acolo ca să nu…ă… – Octavian Creţu: Da, da, da!
A. N: Că mi-e teamă că…
 O. C (vorbeşte în timp ce merge): Da, da, da! Da, că ăsta este foarte…Ăsta degeaba-i scoţi bateria pentru că are memoria aia…Are d’…de litiu…
 A. N: Ştiu…Da…
– O. C: Ă…Pentru memoria internă. Aşa este.
 – A. N: Domnu’ Creţu, trec direct la subiect.
– O. C: Vă rog!
 – A. N: Ştiu că-l cunoaşteţi foarte bine pe Păun
– O. C: Domnu’ Preşedinte…
 – A. N: Da…
– O. C: Oricum mi-e prieten foarte bun
– A. N: Ştiu După alte câteva amabilităţi, fostul premier explică situaţia în care se afla la momentul respectiv
  A. N: Deci…ă…problema, problema este următoarea:…ă…Irina Jianu a adus nişte containere pentru construcţii…(îşi drege vocea)…şi alte lucruri, nu ştiu ce, din… China…
  O. C: Da.
A. N: Ea spune că ea a plătit containerele…
O. C: Da
 A. N: Şi ei (procurorii, n.red.) au venit la Vercon (societatea din Bacău controlată de Irina Jianu şi Segiu Sechelariu care a efectuat lucrările de construcţii la Cornu şi în Zambaccian, n. red)
O.C: Da, corect
 A. N: Deci…Bun! Acum câteva zile…iar Păun şi-a schimbat declaraţia şi a spus că de fapt soţia mea i-a dat banii, este vorba de o sumă mai mare, că are un inventar complet pe fiecare obiect din container, schimbând complet linia de anchetă şi chestiunea asta…ă…cum să spun? – îmi creează o problemă, îmi creează o problemă de tip juridic. Poftim?
O. C: Nu vă creează
A. N: Ba da
……………………………………………………..
A. N: Am înţeles. Domnu’ Creţu, am nevoie de sprijinul dumneavoastră, totuţi, în chestiunea asta şi am să vă spun…ă…de ce.
 O. C: Da, da
A. N: Ştiu că aveţi o anumită autoritate asupra lui şi..ştiu că şi domnu’ Rotaru (generalul Constantin Rotaru, fost director adjunct al SIE, n.red.) …ă…are o anumită autoritate asupra lui. Ă…el dacă avea o anumită strategie, trebuia să o discute şi cu mine.
 O. C: Nu a avut cum, domnu’ Preşedinte!
A. N: Putea!
O. C: Vă spun, nu a avut cum!
 A. N: Putea! Eu am avut mare încredere în el şi uită că…
În continuare, Creţu îi prezintă un plan lui Năstase prin care s-ar putea demonta acuzaţiile procurorilor.
 O. C: Dumneavoastră mi-aţi dat nişte bani, eu am avut nişte bani de la …ăăă…care au rămas de la socru dumneavoastră care era în China, care…Bun! I-am luat, am cumpărat obiectele pe caer m-aţi rugat şi vi le-am trimis!
 A. N: Bun, pentru astfel de chestiuni sunt câteva semne de întrebare! Prima chestiune: cum dovedeşti că banii erau în China rămaşi – unde? – îngropaţi în curte? Doi: ăă…suma. Deci planu’ de atac împotriva mea este pe de o parte de luare de mită, pe de altă parte de controlul averii! Trei: ă…chestiunea legată de …ăă…Toată povestea asta aruncă-n aer declaraţia de vamă de la Bacău. Pe containere. Ă…Iar patru: povestea asta înseamnă de fapt…ăă….evaziune fiscală şi…ăă…plata taxelor vamale de către cei de la Bacău…ăă…pentru nişte bunuri personale! Deci toată chestiunea asta este…teoretic…sună bine. Dar ea are nişte puncte slabe, extraordinar! Deci, în momentul ăsta, ce cred eu că se poate…Nu ştiu dacă aţi putea, eventual, să daţi un telefon acolo, cât…ă…nu mai găseşte hârtiile alea, eu ştiu? Se vedea că suma în niciun caz nu este aşa cum a spus el! Deci…ă….suma este extrem de mare, şi-atuncea ar trebui făcută o combinaţie, eventual…Că multe au fost materiale de construcţii ..
……………………………………………………….
A. N: Eu…eu v-am explicat care sunt punctele slabe ale construcţiei pe care dumneavoastră o consideraţi bună. Deci…
O.C: Este dintr-un anumit punct de vedere, să ştiţi. Este. Pentru că nu este…ă…un lucru care să exceadă posibilităţilor. Nu e.
A. N: Deci, deci, este şi-n orice caz v-am explicat toate (neinteligibil)
 O.C: Da, am înţeles, am înţeles! Nu, e…Deci eu am
……………………………………………………………
A. N: Păi să spună că…Pentru că dacă eu sunt acuzat de anumite lucruri, el poate să fie acuzat de complicitate! Şi la ce-l ajută, că asta nu-nţeleg. Că dacă aş înţelege…Doar dacă a făcut un deal…ăă…cu procurorii pentru a înregistra. 
 O. C: Nu cred asta! – A. N: Şi de asta eu cred că e foarte periculos jocu’. Ori asta…Cum să spun? Mie nu-mi lasă posibilitatea decât a unui atac care să meargă pe toate zonele… Pentru că mie mi se pare din partea lui o trădare! Deci, ceea ce a făcut, este o trădare!
…………………………………………………………….
A. N: Ă..vă rog să vorbiţi cu…cum se poate face şi daţi-mi un semn mâine sau luni ar trebui, da?
O. C: Da
A. N: Pentru că mie mi-e teamă că …(neinteligibil)…şi vine acuma, vine cu un desfăşurător de nebunii. – A. N: Aştept un semnal, da? 
O. C: Vă mulţumesc frumos!
A. N: Bine, la revedere!
Înregistrare din 14 martie 2006, a doua zi, după ce Creţu a vorbit cu Păun, care era deja plecat în China, în încercarea de-al convinge să-şi schimbe declaraţia dată la DNA.
 O. C: Să ştiţi că… am…vorbit
A. N: Da – Am discutat
A. N: Da
O. C: Deci…ă…am…ă…încercat să fiu cât mai convingător…ă…posibil…spunând toate argumentele pe care le-aţi dat în…Mi le-aţi…Informaţia pe care mi-aţi dat dumneavoastră….Ă…domnu’ Preşedinte, referitor la hârtia care a foast dată, el mi-a spus că este un înscris dat de doamna (Dana Năstase, n. red.) în care nu are nicio însemnătate…
A. N: Îhî…
O. C: Deci, sunt scrise nişte lucruri fără nicio însemnătate. De pildă să cumpere becuri pentru lampa lui Andrei (fiul lui Adrian Năstase, n.red.) sau pentru…ă…
A. N: Da
 O. C: Probabil că…
 A. N: Deci nu are semnificaţie?
C. O: Vă spun unde s-a speriat el (Ioan Păun, n. red.) pentru că mi-a spus acuma
A. N: E păcat! Păcat că…
O. C: El s-a speriat pentru că domnu’ Ciobanu (Aurel Ciobanu, fostul avocat al lui Adrian Năstase) …ă…i-a spus: Domnule, dar – Domnu’ Păun, dar dacă nu v-aţi gândit dacă v-am scoate din ţară pentru câtiva ani?
A. N: Serios?
O. C: Pe cuvânt. I-a spus treaba asta. Mi-a spus Pilu. El în momentul ăla s-a speriat.
A. N: Ce!
O. C: Deci, s-a dus acasă…
A. N: Da… –
 O. C: Şi el mi-a zis: „Măi, eram…eram încolţit. Mă uitam, vorba aia, m-am uitat de cinci ori în spatele meu”. Zice: „Te rog sa te pui în…în…”
 A. N: Da mă, da de ce n-a venit la mine?
O.C: Ă…i-a fost frică. 
………………………………………………………….
O. C: În altă ordine de idei…ă…mai e o problemă! Eu v-o spun aşa, ca om! – A. N: Da
 O. C: El…ăă…gândiţi-vă că discutăm despre un om care a trăit din salariu toată viaţa lui! Cu cine? El, nevasta, doi copii şi bunica!
A. N: Da…da. Da.
O. C: E foarte greu! Ă…deci, ăsta nu are…
A. N: Resurse
 O. C: Ce economii? Ce resurse, da? I s-au mâncat cât a fost fără…fără slujbă! Că el a fost patru luni fără slujbă!
A. N: (neinteligibil)
O. C: Ce se întâmplă, pentru că ăştia…Deci acuma eu vă spun aşa…ăă…dacă îşi schimbă depoziţia….ăştia o să-l mănânce cu fulgi cu tot!
A. N: Deci domnu’…
 O. C: Ca să nu mai vorbim de partea de…de slujbă.
A. N: Deci…
 O. C: El (Ioan Păun, n. red.) e suspendat acuma!
A. N: Ştiu! Deci, el…ăă…în ceea ce priveşte chestiunile de, dacă lucrurile merg bine…Păi are nişte bani, la el, care pot să rămână la el, ca să-şi acopere problemele…(neinteligibil)…Vă spun asta ca să …
O. C: Da
A. N: Da. Deci, asta este strict între noi şi puteţi…Ăn sfârşit! Deci, îmi dau seama care e situaţia. ……
 A. N: Ce vreau să vă rog, deci,…ă..ă.. eu încerc să evit scandalurile pe toate…inclusiv pe zona lui, inclusiv…pentru că, vă repet, rămân decât două variante: Ori găsesc o soluţie convenabilă cu el, ori să îl decredibilizez ca om. N-am altă variantă. Deci…
 Discuţia se termină cu promisiunea unei întâlniri peste câteva zile, la care urmau a participa Păun, Irina Jianu, Năastse şi avocaţii acestuia pentru a se pune de acord cu declaraţiile viitoare de la DNA.
Potrivit procurorilor, în perioada 2002 – 2004, în calitate de prim-ministru, Adrian Năstase a primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de 22.155.985.853,08 ROL (aproximativ 630. 000 euro la cursul de schimb 2002/2004).
Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi respectiv municipiul Bucureşti, str. Cristian Tell.
CITIŢI ŞI:

  • Sergiu Sechelariu şi-a schimbat declaraţia în cazul "Zambaccian"
  • Adrian Năstase se simte hărţuit
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.