Cum devii acţionar la Transelectrica

Cum devii acţionar la Transelectrica

De ieri se pot subscrie acţiuni în oferta publică a Transelectrica, prima din seria de privatizări prin Bursă ce vor avea loc în acest an.

Subscrierea se poate face prin intermediul uneia din cele peste 30 de firme de brokeraj care au semnat acorduri de distribuţie, lista lor fiind disponibilă pe site-ul Bursei, www.bvb.ro, sau la oricare dintre unităţile BCR, managerul sindicatului de intermediere, prin semnarea unor formulare de ofertă şi plata contravalorii acţiunilor.

Intervalul de preţ în care pot fi făcute subscrieri este între 14,9 şi 19,2 lei pe acţiune. Subscrierile nu sunt însă echivalente cu cumpărarea efectivă a acţiunilor. Vor intra în posesia acţiunilor doar cei care oferă un preţ mai mare sau egal cu cel final, stabilit în aşa fel încât numărul de acţiuni vândute să fie maxim. Practic, sistemul este asemănător unei licitaţii, cumpărătorii ştind în fiecare moment care este preţul minim pe care ar trebui să îl ofere pentru a intra în posesia acţiunilor şi putând plusa, dacă doresc. Cei care oferă mai puţin decât preţul final îşi vor primi banii înapoi. Potenţial ridicat pentru acţiunile companiei

Potrivit lui Dan Weiler, reprezentantul BCR în sindicatul de intermediere, acţiunile Transelectrica au un potenţial de creştere ridicat în perioada următoare, datorită faptului că se tranzacţionează la un discount semnificativ faţă de companiile similare din regiune. Un alt element de luat în calcul este, în opinia Andreei Gheorghe, General Manager al Intercapital Investment Management, randamentul adus de dividendele companiei. "Randamentul din dividende oferit nu este deloc de neglijat, cel curent (pentru exerciţiul financiar 2011) fiind de aproximativ 6%. Un investitor poate avea şi un câştig de capital (prin aprecierea valorii acţiunii) şi un flux anual de bani, prin faptul că Transelectrica practică o politică de distributie în dividende stabilă (minimum 50% din profitul net anual)", explică ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie ţinut cont şi de faptul că doar 10% din acţiuni sunt oferite micilor investitori, restul de 90% fiind alocate celor care cumpără acţiuni în valoare mai mare de 500.000 de lei.

Ieri au fost subscrise 7.588 de acţiuni pe tranşa investitorilor mici, 10 la preţul minim, de 14,90 de lei, 5.378 la preţul de 15 lei şi 2.200 la preţul de 15,90 de lei pe acţiune. Este vorba de doar 0,69% din acţiunile disponibile. Dacă numărul acţiunilor subscrise ar rămâne sub 100% din cele disponibile, preţul final ar fi egal cu cel mai mic preţ oferit, adică 14,9 lei, altfel el putând fi mai mare.

Un avantaj este cumpărarea acţiunilor fără comision, în cazul în care are loc prin membrii sindicatului de intermediere, BCR, Intercapital Invest sau Swiss Capital. În mod normal, pentru cumpărarea de acţiuni se plătesc comisioane care pot ajunge la 1% sau chiar mai mult din suma tranzacţionată.

După cumpărare, acţiunile vor putea fi vândute oricând prin intermediul oricărei societăţi de brokeraj activă la Bursa de Valori Bucureşti.

"Randamentul din dividende oferit nu este deloc de neglijat, cel pentru 2011 fiind de aproximativ 6%.“ ANDREEA GHEORGHE, director general Intercapital Investment Management Citiţi şi:

  • S-a dat startul la oferta de acțiuni Transelectrica
  • Statul a stabilit intervalul de preţ pentru oferta Transelectrica