Evenimentul Zilei > Social > Cum arată noua familie europeană: bunicii sunt trecuţi în plan secund
Cum arată noua familie europeană: bunicii sunt trecuţi în plan secund

Cum arată noua familie europeană: bunicii sunt trecuţi în plan secund

Un concurs de fotografii desfăşurat în toată Europa a ajutat la realizarea unui studiu privind modul în care oamenii percep acum ideea de familie. Doar 8% dintre cele 8.000 de poze trimise înfăţişează bunici alături de copiii şi nepoţii lor.

Studiul a fost realizat de Camillo Regalia, profesor ce predă Family Social Psychology la Università Cattolica del Sacro Cuore din Milano şi Preşedinte al ESFR (European Society on Family Relations), împreună cu cei care au organizat concursul de fotografie, compania Hotpoint.
Potrivit raportului, imaginea familiei cu multe generaţii începe să dispară în Europa. Numai 8% din portretele de familie încărcate pentru concurs ilustrau trei sau mai multe generaţii împreună, cu excepţii în cazul Franţei (16%), respectiv Spaniei şi Turciei (13%). "Acest aspect poate fi considerat un semnal al pierderii legăturii cu trecutul familiei. Reprezentarea familiilor cu o singură generaţie, pe de altă parte, a avut loc în 30% din poze", a spus Regalia.
Mai puţini membri în familie
Un alt rezultat al studiului reflectă evoluţia mărimii familiilor. Majoritatea fotografiilor (75%) nu au mai mult de trei persoane în ele şi aproximativ jumătate sunt alcătuite doar din două persoane. În ţări precum România, Cehia sau Rusia, pozele cu doar două persoane au reprezentat procentele cele mai ridicate (60-80%). Acest lucru ilustrează, spune Regalia, faptul că ideea de familie numeroasă, cu mai mult de un copil, începe să piardă teren. Tendinţa este una generală, cu excepţia Franţei, unde 51% din fotografii reprezintă patru sau mai multe persoane.
Imaginea clasică: tată, mamă şi copil
Imaginea clasică a familiei alcătuită din tată, mamă şi unul sau mai mulţi copii rămâne predominantă (în jurul a 60%), potrivit studiului din cadrul proiectului "Family Portraits". Totuşi, acest stereotip tradiţional este îmbogăţit cu forme şi construcţii variate.  21% din fotografiile încărcate pe site-ul proiectului ilustează doar un părinte şi un copil. Procentul ajunge la 30% în România şi Portugalia şi este mult mai scăzut, circa 10%, în Olanda şi Franţa.
19% din fotografii au ilustrat doar cupluri, cu diferenţe între ţări- Franţa şi Turcia au avut cele mai puţine poze de cuplu (5%) pe când Cehia, România şi Rusia au avut cel mai mare procent de fotografii care ilustrau cupluri.
Câştigătorii din România ai competiţiei sunt Laura şi Andrei Baboş, din Cluj. La sfârşitul acestei luni, cei doi, împreună cu fiul lor, Robert, vor merge la New York pentru o şedinţă foto realizată de celebrul Steve McCurry.