Evenimentul Zilei > Sport > Cum a construit Gigi Becali „satelitul” care a provocat celebrul caz „Valiza”. Povestea blatului stricat de Bunică. VIDEO
Cum a construit Gigi Becali „satelitul” care a provocat celebrul caz „Valiza”. Povestea blatului stricat de Bunică. VIDEO

Cum a construit Gigi Becali „satelitul” care a provocat celebrul caz „Valiza”. Povestea blatului stricat de Bunică. VIDEO

Academica Clinceni a repetat o piedică istorică pe care Gloria Buzău a pus-o echipei lui Gigi Becali, în 2007

Gigi Becali a mai trăit un episod straniu în fotbal, cu o senzație de deja vu. Toate pronosticurile au fost date peste cap, după ce FCSB a fost blocată de Academica Clinceni, pe „Arena Națională”, într-o confruntare încheiată fără goluri, în runda a 24-a a Ligii I. Raportul de forțe era disproporționat, iar antrenorul Sorin Cârțu anticipa că „roș-albaștrii” vor câștiga „101 la sută”. În tur, echipa lui Bogdan Argeș Vintilă câștigase fără bătăi de cap, scor 3-0.

Dincolo de diferența de valoare, de multe ori nesemnificativă în mediocra Ligă I, era de bănuit că FCSB nu poate pierde puncte cu o grupare despre care s-a vorbit încă de anul trecut că este sprijinită cu jucători și financiar de Becali. „Dacă va promova Clinceniul o să fiu nevoit să fac demersurile la FRF, să spun că am finanţat, să cer banii înapoi, să fac ceva să fim în legalitate. Eu am vrut să promovez jucători, acolo, în Diviza B. Primăria dădea lucrurile adminstrative, iar salariile le plăteam, finanţam, sponsorizam eu. Facem ceva ca să nu încălcăm legea”, afirma Becali în primăvara anului trecut.

Clinceniul a promovat și pare fi copie trasă la indigo cu Gloria Buzău, echipa la care Gigi Becali a investit în sezonul 2007 – 2008. „Roș-albaștrii” din Crâng au promovat în prima divizie în 2007 și au devenit un „satelit” neoficial al Stelei. Un apropiat al finanțatorului Stelei, Costel Bucur, era cel care se ocupa de Gloria. Obiectivul buzoienilor era simplu: să asigure șase puncte steliștilor și dacă puteau, să le încurce pe rivalele la titlu: CFR Cluj și Dinamo.

Bunică a intrat în istorie din greșeală

Numai că, pe 30 noimebrie 2007, la Buzău, Gloria a remizat cu Steaua, scor 1-1. A fost un meci cu un final epocal, care a rămas în istorie. Nicolae Dică a marcat în repriza a doua pentru oaspeți (minutul 80), iar gazdele au egalat cu câteva secunde înainte de final, prin Romică Bunică.

Atacantul buzoian a executat o lovitură liberă de la 25 de metri și din greșeală a trimis mingea în poartă. Reacția a fost uluitoare. Deși se afla la primul gol marcat în Liga I, de altfel și singurul al carierei, Bunică nu s-a bucurat și a avut reacția unui jucător care înscrie un autogol.

Gigi Becali a plecat foc și pară de la meci, iar Bunică a fost aproape să fie bătut în vestiar de coechipieri. Ulterior, latifundiarul din Pipera și-a retras sprijinul financiar, iar Gloria avea să retrogradeze în sezonul 2008 – 2009. Acele două puncte pierdute de „roș-albaștri” s-au dovedit a fi decisive.

La final, CFR Cluj a devenit campioana României în premieră. În ultima etapă, Steaua a trecut în Ghencea de Gloria Buzău, scor 5-0, în timp ce „feroviarii” s-au impus pe terenul rivalei „U” Cluj cu 1-0. Este meciul după care s-a declanșat celebrul caz „Valiza”. Gigi Becali le-a trimis bani gazdelor, 1,7 milioane de euro, pentru a-i motiva în jocul cu CFR. Cu acele două puncte de pierdute la Buzău, Steaua ar fi devenit campioană.

În 2013, Becali a fost condamnat în acest caz la 3 ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită și pentru fals. Teia Sponte, omul cu valiza, a primit doi ani cu suspendare, iar Victor Pițurcă, martor în dosar, a încasat 1 an cu suspendare. Un deznodământ pornit de la un gol marcat din greșeală de celebrul Romică Bunică.