O nouă ediţie a Festivalului Callatis începe luni, 11 august, la Mangalia şi va scoate din bugetul local 800.000 de lei. Este vorba despre a zecea ediţie a manifestă rii, care va avea loc, în perioada 11-17 august, pentru prima dată, în trei locuri – în Portul Turistic Mangalia, unde vor fi şapte seri de spectacole cu artişti români şi străini, pe plaja „La Steaguri“ din Neptun, unde vor fi organizate acţiuni adiacente festivalului, şi la Hotel Cocor din Olimp, unde vor avea loc dezbaterile „Dopo Festival“. Printre invitaţii din străinătate se numără şi trupa germană Culture Beat, care a avut momentul de glorie în 1993, când single-ul „Mr. Vain“ urca în mai toate topurile europene.

„Festivalul a fost creat, acum zece ani, cu intenţia de a-i ajuta pe agenţii economici să îşi sporească încasările. Tocmai de aceea, pentru că la Mangalia veneau în perioada respectivă foarte mulţi turişti, lăsându-i pe patronii din staţiuni în pierdere, ne-am gândit să organizăm festivalul în mai multe locuri. De anul viitor, acesta va avea loc în fiecare staţiune“, afirmă primarul Mangaliei, Claudiu Tusac.
 
Înfruntare la Miss Diaspora

În cadrul festivalului se va derula şi concursul Miss Diaspora, la start aliniindu-se 19 frumuseţi din toată lumea. Cele 19 tinere vin din 13 ţări şi vor susţine, în cadrul Festivalului Callatis, un adevărat „maraton al frumuseţii şi inteligenţei“. Condiţiile de participare, impuse de producătorul Pro Familia, au fost ca tinerele să aibă vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani, să aibă cel puţin un părinte de origine română, domiciliu stabil în străinătate, să nu fie sau să nu fi fost căsătorită şi să nu mai fi participat la o ediţie anterioară a Miss Diaspora.
 
În juriul care va decide cine este cea mai frumoasă dintre tinerele din diaspora se află, printre alţii, şi fosta Miss Universitaria România, şi actuala soţie a edilului-şef al Mangaliei, Monica Tusac, dar şi Virgil Stancu, proprietarul Hotelului Paradiso, şi Marina Cabici, cea care, reprezentând Serbia anul trecut la acest concurs, a obţinut locul al II-lea.
 
„Marina este o fată de suflet, care, cu ajutorul lui Virgil Stancu, a reuşit ca anul trecut să aducă la Mangalia 44 de copii orfani din Kosovo. Micuţii au vizitat atunci Dobrogea şi au uitat, pentru câteva zile, de viaţa amară şi de traumele din timpul războiului“, o descriu colegii ei.

„Antrenament“ de frumuseţe

Fiecare dintre cele 19 tinere a intrat în concurs cu bucuria de a participa la o competiţie de frumuseţe, spun ele, „de talie internaţională“.

Fetele sunt eleve, studente, dar şi ospă tăriţe şi cântăreţe de operă, citesc Zola şi le plac dansurile orientale, vor să devină stewardese sau fotomodele de succes. Până la Festivalul Callatis, tinerele se pregătesc cu maestrul Ion Tugearu, care le iniţiază în tainele coregrafiei, ale mişcării scenice. Partenerii media ai acestei ediţii a Festivalului Callatis, care va avea loc între 11 şi 17 august, vor fi „tradiţionalele“ TVR 2 şi TVR Internaţional, după o pauză de o ediţie (2007), când manifestarea a fost transmisă de Antena 1.

800.000 de lei este bugetul de anul acesta al Festivalului Callatis

Culture Beat: Mr. Vain