Cultura românească, sacrificată pe piaţa muncii din Italia
- Adam Popescu
- 27 martie 2009, 12:00
Cântăreţ de muzică populară, românul Tudor Doru Mitroiu a plecat în Italia din cauza situaţiei materiale dificile din ţară. Primul contact pe care l-a avut cu societatea italiană a fost în 2002. La acea vizită în Peninsulă, singurul loc de muncă pe care l-a găsit a fost într-un garaj auto.
Condiţiile dificile de muncă l-au convins să revină acasă, însă gândul de a lucra în străinătate l-a readus în Italia, în 2005.
A încercat să se afirme ca artist popular, însă şansele sale au fost foarte mici. La vârsta de 28 de ani, românul lucrează acum pe un câmp de golf, dar nu a renunţat la dragostea pentru cântecul popular românesc.
Absolvent al Liceului de Arte Plastice “Tonitza” din Bucureşti şi a Şcolii Populare de Artă, secţia Canto popular, Doru Mitroiu a participat la diverse emisiuni radio şi înregistrări TV, sperând la o carieră frumoasă.
Sacrificii pentru o viaţă mai bună
“Pasiunea pentru cântecul popular vine din copilărie şi am moştenit-o de la mama. De obicei, când am posibilitatea să cunosc persoane noi şi le spun că sunt un solist de muzică populară nu le vine să creadă, având în faţă un tânăr. Chiar dacă eu sunt un băiat modern, căruia îi place să meargă şi în discotecă cu prietenii, m-am simţit întodeauna atras de costumul popular, cultura şi tradiţia noastră”, mărturiseşte Doru Mitroiu.
Fost solist al ansamblului “Plai românesc” din Bucureşti, acesta a avut ocazia de a fi prezent la diverse festivaluri şi emisiuni TV. În anul 1999 a lansat şi un album de muzică populară, intitulat “De la Vâlcea-n Târgu Jiu”.
În Italia a venit pentru prima dată în anul 2002. A găsit de lucru la un garaj auto, însă condiţiile de muncă l-au determinat să reîntoarcă acasă în mai puţin de un an. “În Italia am ajuns în 2002, cu ocazia unei invitaţii din partea unei familii din Roma. Astfel, am hotărât să rămân pentru o perioadă, având în vedere că situaţia de acasă începea să fie dificilă. După numai nouă luni, a trebuit sa ma întorc la Bucureşti, din cauză că aveam probleme de sănătate de la locul de muncă. În garajul unde lucram era foarte multă umezeală şi nu aveam condiţii bune de locuit. Chiar dacă mă ajutau nişte prieteni, am hotărât să mă întorc acasă, măcar pentur o perioadă”.
La trei ani de la acea experienţă, în 2005, Doru Mitroiu a decis să mai încerce odată experienţa emigrării, fiind încurajat de un prieten italian, care venise cu o bursă de cercetare la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bucureşti.
De această dată a reuşit să găsească locuri de muncă mai bune, iar acum este angajat pe un câmp de golf din Viterbo, în apropiere de Roma. “După ce am revenit am lucrat ca grădinar la Roma şi tot la Roma am gestionat un minihotel de tip “bed and breakfast”. Acum locuiesc în Viterbo, unde lucrez la un câmp de golf”.
"Nu am de gând să rămân prin ţări străine, fără o identitate"
Ca artist de muzică populară, Doru nu a reuşit să se afirme în Italia. Singurul eveniment la care a participat la inaugurarea unor biblioteci cu cărţi în limba română, în capitala italiană. Acesta este de părere că “unui tânăr artist din România îi este foarte greu să îşi facă un loc pe scenă fără un sprijin şi o bună publicitate. În ceea ce priveşte Italia, aici nu se poate vorbi despre o carieră pentru un tânăr solist, care trebuie să se gândească cum să facă rost de bani, să ajute familia, şi care nu dispune de timpul necesar pentru a se dedica unei activităţi artistice. Deşi există o mare comunitate de români, problema este că nu sunt destul de organizaţi şi nu se ocupă de promovarea culturii şi a tradiţiilor autentice”.
Chiar dacă alternativa de a lucra în Italia este singura soluţie pentru a-şi ajuta familia financiar, românul doreşte să revină în ţară, conştient de faptul că acest pas i-ar mări şansele de a lansa un nou album. “Nu am de gând să rămân prin ţări străine, fără o identitate. Oricât mi-aş dori să mă întorc în România, nu se poate pentru moment, deoarece familia mea trece prin condiţii financiare destul de incomode.”
Deşi a avut posibilitatea să participe la nunţi sau botezuri, această alegere l-ar fi obloigat să adopte un repertoriu de manele sau cântece de petrecere. “Am decis să nu cânt manele sau alte aşa-zise cântece de petrecere. Eu iubesc cântecele autentice româneşti, în special cele din Muntenia şi Oltenia. Nu am acceptat şi nu cred că voi accepta să cânt şi altceva”, recunoaşte Tudor Doru Mitroiu.