Cultura cu bani in 2007

Cultura cu bani in 2007

Festivalul "George Enescu" primeste sase milioane de euro.

Printre cele mai importante evenimente pregatite pentru 2007 de Ministerul Culturii, Festivalul International "George Enescu" si Programul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana" vor primi cate 20 de milioane de lei fiecare (aproximativ sase milioane de euro). Pentru cinematografie, ministrul Adrian Iorgulescu a anuntat inca doua sesiuni de finantare de scenarii, in aprilie si in noiembrie.

Investitiile cele mai mari vor merge insa spre infrastructura culturala. Dupa ce, in 2006, ministerul a obtinut un imprumut de 250 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltate a Consiliului Europei, pentru reabilitarea teatrelor, a muzeelor, a filarmonicilor, acum se asteapta 400 de milioane de euro din fonduri europene pentru asezamintele culturale din mediul rural.

Cum bugetul ministerului atinge anul acesta 0,7% din PIB, cultura va primi, in 2007, banii de care are nevoie, in opinia lui Iorgulescu. "Am atras bani in sistem, acum putem vorbi despre cat de bine ii gestionam sau nu", comenteaza ministrul. Ca o prioritate, Iorgulescu isi propune sa remedieze marele minus al anului 2006: promovarea culturii autohtone contemporane, cu 3 pana la 5 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Participa orchestre celebre

Marile evenimente culturale ale anului, finantate de minister, sunt asteptate de public deja din 2006: Festivalul "George Enescu", care va avea loc intre 1 si 23 septembrie, si "Sibiu - Capitala Culturala Europeana". Ministrul Iorgulescu trece in bilant la capitolul reusite pregatirile pentru ambele manifestari.

Programul Festivalului "George Enescu", organizat de Artexim, a fost anuntat inca din noiembrie. Mai lung cu o saptamana decat in 2005, evenimentul atrage peste 1.800 de artisti romani si straini participanti, printre care Orchestre de Paris (6 septembrie), Orchestra Filarmonicii "Toscanini", dirijata de Lorin Maazel (10 septembrie), si London Symphony Orchestra, cu Sir Colin Davis la pupitru (21 septembrie).

Bugetul estimat de Artexim, adica aproximativ sase milioane de euro, ar putea creste cand va fi pus la punct si programul special pentru orasele mari ale tarii: Timisoara, Sibiu, Brasov, Cluj, Iasi.

Opereta vine la mall Iorgulescu numara renovarea pietelor istorice din Sibiu printre reusitele ministerului. Totodata, el anunta pentru incheierea programului Capitalei Culturale Europene o "manifestare de anvergura" pe 1 decembrie.

Lucrarile pentru acustica la Sala Palatului raman prioritare. Cele pentru transformarea acesteia in mall cultural, cu cinci-sase sali in plus pe langa cea principala de concerte, cu librarii si cafenele, cu Opereta mutata aici, vor demara dupa incheierea festivalului.

Pentru filmul romanesc, Iorgulescu prevede ca 2007 va fi cel mai fertil an de pana acum, cu cele 41 de productii in pregatire numarate de el. "Cantitativ, s-a rezolvat problema cinematografiei. Dar acum avem filme si n-avem unde le distribui", explica ministrul.

Salile de cinema raman problema principala pentru Ministerul Culturii, deoarece "sunt sali comuniste, care nu fac fata exigentelor publicului modern".