Cuiburi de ciori date jos de alpinişti

Cuiburi de ciori date jos de alpinişti

Autorităţile locale au angajat un alpinist utilitar pentru a scăpa de sutele de păsări din centrul oraşului.

Autorităţile locale din Arad au declarat război sutelor de ciori care şi-au făcut cuiburi în copacii de pe Bulevardul Revoluţ iei. „Salvatorul“ localnicilor exasperaţi de croncănitul ciorilor şi de mizeria pe care o fac este un tânăr alpinist, în vârstă de 31 de ani. Cosmin Truţa este de profesie alpinist utilitar şi, de la sfârşitul săptămânii trecute, petrece cam şase ore pe zi cocoţat în copaci, scormonind după cuiburile „inamicilor“. „Nu m-au atacat niciodată“ În jurul orei 10.00 îl poţi zări pe Cosmin Truţa printre crengile copacilor de pe Bulevardul Revoluţiei, agăţând cu o prăjină cuiburile de ciori. „Într-o zi normală de lucru stau cocoţat prin copaci cam şase ore, iar într-o zi bună de lucru dobor cam 50 de cuiburi de ciori“, îşi descrie pe scurt misiunea Cosmin Truţa. Deocamdată n-a avut parte de surprize neplăcute din partea păsărilor cu pricina.

„Croncăne, dar nu m-au atacat niciodată. Până acum nu am fost atacat niciodată de ciori“, mărturiseş te Truţa. Înainte de a porni la vânătoare de cuiburi, alpinistul arădean se echipează ca la carte. Nu foloseşte scara pentru a se urca în copaci, ci se caţără. „Mă caţăr folosind colţarii. E ceva similar cu modul în care se face escaladarea pe gheaţă“, povesteşte Cosmin Truţa.

Arădeanul mai spune că nu a avut probleme cu cei de la protecţia animalelor pentru că, de regulă, găseşte doar ouă în cuiburile de ciori. „Dacă le-am omorî sau le-am răni, atunci am avea probleme. Dar nu facem decât să le distrugem cuiburile, iar ciorile rămase fără cuiburi pleacă din oraş, pe câmpurile şi în pădurea de la marginea Aradului“, spune Cosmin Truţa. Zeci de reclamaţii de la localnici În fiecare primăvară, autorităţ ile locale numără cuiburile de ciori, iar anul acesta au contabilizat peste 180 de cuiburi. „Primim zeci de reclamaţii din partea cetăţenilor, în special a celor care locuiesc în centru şi care sunt deranjaţi de zgomotul făcut de ciori şi de mizeria pe care acestea o lasă. Am alocat din buget, pentru această etapă suma de 500 de lei“, spune Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.

Ne puteți urmări și pe Google News

Municipalitatea a scos la licitaţie serviciul de „anihilare“ a cuiburilor de ciori, iar Cosmin Truţa şi-a adjudecat licitaţia pentru al doilea an consecutiv. De altfel, administraţia locală arădeană apelează de şapte ani la ajutorul alpiniştilor utilitari, deoarece e singura modalitate de a scăpa de sutele de ciori din oraş. TÅRGU-JIU Vânătoare de ciori în Parcul

Central Parcul Central din Târgu-Jiu a fost invadat de ciori, motiv pentru care autorităţile locale au decis să organizeze două partide de vânătoare. Prima va avea loc în această după-amiază, iar cea de-a doua este programată pentru data de 15 aprilie. Ionuţ Jilăveanu, şeful Serviciului de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, precizează că aceste acţiuni au drept scop reducerea numărului de ciori. La cele două partide de vânătoare vor participa vânători din cadrul Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj.

Potrivit lui Ionuţ Jilăveanu, totul se va face sub supravegherea angajaţilor de la Biroul Arme şi Muniţii, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. „Cu sprijinul Poliţiei Comunitare, vom securiza zona unde vor avea loc tragerile, pentru a nu exista probleme. Acţiunea se desfăşoară în această perioadă, deoarece primăvara aceste păsări îşi depun ouăle“, explică Ionuţ Jilăveanu. (Alin Ion)